Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

 

СПЕКТАКЪЛЪТ "ТАНГО" СЕ ЗАВЪРНА
С КУП ОТЛИЧИЯ ОТ ФЕСТИВАЛ В РУМЪНИЯ

Спектакълът "Танго" от Славомир Мрожек се завърна с куп отличия от ХV Международен фестивал на малките театри в Питещ, Румъния, който беше и ІІ фестивал на театрите на Балканите. Освен трупата от Враца, в проявата се включиха актьори от Одрин /Турция/ и Сегед /Унгария/. Домакините бяха представени от театри в Букурещ, Питещ, Крайова, Ромнико Вълча и др. градове на северната ни съседка.
Врачанският спектакъл беше отличен с награди за най-добър спектакъл на фестивала в Питещ и най-добро представление сред постановките на Балканите, с отличия си тръгнаха режисьорът Николай Поляков, актрисата от Враца Жана Рашева, а диплом имаше и за директора на ДКТ - Враца Анастас Попдимитров - заради усилията в популяризирането на румънския театър на Балканите.

Режисьожрът на "Танго" - Николай Поляков, обяви, че е доволен от спектакъла, който е направен с максимални усилия от негова страна и старание на актьорите Борислав Борисов, Огнян Симеонов, Сава Георгиев, Калина Кипрова, Константин Соколов, Ивелина Полякова и Жана Рашева, както и на хореографа Альоша Миладинов и сценографа Мария Диманова. Поляков допълни, че досега пиесата "Танго" е поставяна няколко пъти в България, но не е срещала интереса на публиката и разбирането на критиката. Този път обаче, Поляков се надява, че това ще се промени, защото "спектакълът е и забавен, и четлив, въпреки абсурдния свят и стилистика на Мрожек".
Режисьорът припомни някои от най-известните фрази на полския автор:
"Тълпата търси пророк, но най-често намира своя фюрер" и "Живеем постоянно в абсурда, но само от време на време си даваме сметка за това". Според Поляков, през 50-60 години историята се повтаря и ни среща с едни и същи герои. Затова той предупреди, че приликата с някои действителни лица е съвсем случайна, макар текстът за "Танго" да е писан преди половин век. Точно поради тази причина режисьорът предупреди, че има опасност главният герой в постановката Едек отново да ни връхлети…
Беше отчетена и ролята на хореографа Альоша Миладинов, благодарение на когото музиката във финалната поанта на спектакъла е по-различна от очакваното. За фон е използвана музика на полската авторка Жустина Ческовска, чиято компарсита прави финалът на "Танго" и оригинален, и неочакван.
"Танго" е второто ново заглавие в репертоара на ДКТ - Враца в неговия 73-и творчески сезон след "Сладкиш от любов" по Карло Голдони. До края на календарната година се очакват още две нови заглавия - по едно за възрастни и деца, с което новите проекти във Враца ще станат 4.
 


 


 


Реклама

ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM