Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

 

ОТЛИЧЕНИТЕ НА НАЦИОНАЛНИЯ ФЕСТИВАЛ
НА МАЛКИТЕ ТЕАТРАЛНИ ФОРМИ

Продукциите на Драматично-куклен театър във Враца получиха високо признание и бяха отличени с награди по време на Националния фестивал на малките театрални форми и Фестивала на НЕТА, които завършиха в неделя вечерта в града под Околчица. Румяна Мерджанска от трупата на домакините бе отличена с първа награда за главна женска роля заради ролите си в постановката "Изгубени в звездите" от Семьон Злотников. Журито даде още две първи награди - на Ирини Жамбонас заради ролята й в "Конкун" от Жорди Галсеран и на Йоана Поповска за ролята й в "Столовете" от Йожен Йонеско. За участието си в същия спектакъл пък директорът на ДКТ - Враца Анастас Попдимитров бе отличен с първа награда за главна мъжка роля. Журито даде още една първа награда - на Мариус Куркински за участието му в моноспектакъла "Български разкази".
С втора награда в тази категория си тръгнаха Филип Аврамов - "Канкун" от Жорди Галсеран и Владимир Пенев - "Кралицата майка" от Марио Сантанели. С трета награда за мъжка роля бе награден Димитър Терзиев за ролята си във "Великденско вино" от Константин Илиев. Невена Мандаджиева от "Кралицата майка" на Марио Сантанели взе втора награда за женска роля, а с трета бяха отличени две дами - Марияна Жикич за "Кралицата на красотата от малкия град" от Мартин Макдона и Станка Калчева за ролята й във "Фрида" на Саня Домазет
Журито, в състав Никола Вандов-председател и членове Гергана Пирозова и Стефан Янков, не даде награда за режисура, тъй като прецени, че селектираните от Явор Койнаков пиеси са концентрирали вниманието на публиката и критиката върху актьорските изпълнения. Наградата за сценография бе присъдена на Антоанета Костова за костюмите й във "Фрида". Призът на проф. Стефан Драгостинов за най-музикален актьор на фестивала бе отреден за косовската актриса Греса Паласка от националния театър на Прищина за ролята й в "Двойката Мартин" от Йожен Йонеско.
Международното жури на фестивала на НЕТА в състав: председател Нора Макарова от Русия и членове: Лиляна Мазова /Македония/, Нина Мазур /Германия/, Драгана Бошкович /Сърбия/ и Юрий Юшкевич /Украйна/ също раздаде доста награди на участващите във фестивала на НЕТА постановки.
За най-добър актьорски дует бе отличена двойката от театър Dodona от Прищина, Косово за спектакъла "One commemoration in coffee-theatre". Лумница Борта от театър "Ал Давила" в Питещи, Румъния бе отличена за ролята си в постановката "Белведере", а Тихана Чулафич беше отличена за участието си в "Роземунда" - спектакъл на Кралски зетски театър в Цетине, Черна гора.
Иван Видославлевич от Сърбия получи награда за представлението "Дневникът на един луд" на Княжевско-сръбски театър в Крагуевац, Сърбия. За най-добра мъжка роля бе отличен Хорацио Малаеле за ролята на Учителя в спектакъла "Урокът" от Йожен Йонеско, дело на Националния театър на Румъния.
Като най-добър музикален спектакъл бе отличена продукцията "Двойката Мартин" на Национален театър на Косово, в която участваха актьорите Греса Паласка и Астрит Кабаши.
За най-добър спектакъл на фестивала на НЕТА бе отличена продукцията на Камерен театър 55 от Сараево, Босна и Херцеговина - "Хелверова нощ" от Ингмар Вилквист, пресъздадена от актьорския дует Марияна Каранович и Ермин Браво.
Постановката "Червено" бе отличена за най-оригинално сценично въплащение на актуална тема в нов международен театрален проект.
Специален приз на международното жури бе даден на Йоана Поповска и Анастас Попдимитров за спектакъла "Столовете" от Йожен Йонеско.
Преди обявяването на резултатите, във фоайето на втория етаж на ДКТ - Враца зрители и гостите на фестивала се насладиха на майсторството на македонския ювелир Маджиров. Музикентът доведе от Струмица двама свои колеги, за да демонстрира онова, което може най-добре - да свири на бутилки.

  


 


 


Реклама

ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM