Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

 

ПАТРИОТЪТ ИВАН ДЕВЕТИ

Изминаха 100 години от рождението на Иван Павлов Денев (Девети). Той е роден в живописната долина образувана от Веслешките дялове Странъта и Странище, разположени между Мездра и Роман, в с. Горна Бешовица, жителите на което винаги са били крепост на българщината.
Трудно е да се пише за Иван Павлов, тъй като животът му бе сравнително кратък, наситен с много лишения и изпитания, така характерни за всеки революционер.
Иван Павлов завършва основно образование в родното село, гимназия - във Враца и София. През 1928 г. е приет за член на РМС, а през 1929 г. е съден по процеса на "17-те ремсисти" и прекарва шест месеца в Софийския затвор. Изключен е от всички гимназии в България. След излизането си от затвора се завръща в родния край и през 1929 г. е става член на БКП., а по-късно - секретар на партийната организация в Горна Бешовица. Избран е и за член на Районния комитет - Мездра. Така попада в средата на Цоло Кръстев, ИванТодоров (Горуня), Динко Петров, Захари Вачев, Въто Илиев, под чието влияние расте и се оформя като човек и борец. Изкарва прехраната си като строителен работник, установява контакти с много хора на физическия труд.
Иван Павлов активизира работата на читалище "Светулка", кооперация "Орало", въздържателното дружество "Мракобесец". Активно работи за разширяване дейността на въздържателните дружества в района, като на 29 ноември 1936 г. провежда районна конференция на въздържателното дружество в с. Горна Бешовица . След конференцията се провежда манифестация, а вечерта в салона на училището театралната трупа представя пиесата "Дванадесетте стола".


С активното участие и на Иван Павлов в селото се изгражда значителна група симпатизанти на лявата идея, в която влизат Иван Павлов Нековски, Павел Христов, Стефан Дешков, Евтим Христов, Христо Маринов, Ангел Гелев, Георги Мончев, Герго Нешков, Дамян Николов, Цветко Тошов, Кръстю Пешев. През 1932 г. взема активно участие в провеждането на кметските избори. За кмет на селото е избран партийният член Мончо Иванов. Павлов публикува статия във вестник "Работническо дело" под псевдонима "Селкор".
Полицията следи неговата политическа дейност, което го принуждава към края на 1935 г. да премине в нелегалност в продължение на осем месеца. Активната дейност на комунистите и ремсистите от Мездренския регион заставят полицията да им нанесе удар. Тя извършва арести на редица активисти. От с. Горна Бешовица са осъдени Иван Павлов, Мончо Иванов, Стефан Дешков, Цветко Тошов и Христо Маринов, които излежават присъдите си в затворите в Плевен и Сливен. Иван Павлов е осъден на 12,5 г. затвор и е освободен в средата на 1941 г., но на 2 септември1941 г. е арестуван отново и интерниран в лагер "Кръсто поле"- Гърция, откъдето е освободен в края на 1943 г. Веднага след освобождаването си става партизанин в отряд "Гаврил Генов".
Иван Павлов е избиран за член на Изпълкома на Околийския народен съвет във Враца. Полага усилия за възстановяването и за укрепване работата на текстилната фабрика "Бахава" в Мездра. През 1945 г. сключва брак с Лиляна Георгиева от Враца, от която има две деца - Севдалина и Юри .
Иван Павлов почива през 1952 г., на 45 годишна възраст.
Под ръководството на Иван Павлов израсна едно борческо поколение, което взе активно участие в борбата срещу фашизма . Това поколение преустрои селското стопанство, взе участие в изграждането на икономиката на региона, в културния живот. Горна Бешовица даде на България 3 професори, доценти, главен прокурор и мн. др.
Иван Павлов активно участва в борбата за сваляне на монархофашизма и полагане началото на социалното развитие на родния край.
В знак на признателност съселяните му издигнаха през 1961 г. бюст-паметник в Горна Бешовица. И пазят спомена за човека, който живя кратко, но отдаде всичките си сили за добруването на обикновения човек.


Никола ДИЛЧЕВ
с.Горна Бешовица


 


 


 


Реклама

ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"

ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM