Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

 

ГЕОРГИ ПЪРВАНОВ ПОСЕТИ КРИВОДОЛ,
ВЪВ ВРАЦА ПРЕДСТАВИ

„ОТЧЕТЪТ НА ПРЕЗИДЕНТА“

      
      
      
      

Президентът Георги Първанов посети Криводол по повод празника на града. Той бе посрещнат радушно от кмета на Община Криводол инж. Николай Иванов, председателят на Общинския съвет Перчинков, общинските съветници, гражданите на младия град.
„Връщането ми в БСП след края на мандата като държавен глава би укрепило левицата и отворило път към нови коалиционни партньори“ - каза президентът Георги Първанов и определи като "нелепи" медийните публикации, че ще закрива БСП и ще прави Български ПАСОК. “Подобни подозрения имаше още 1997-1998 година, когато правех нова левица, когато правех "Коалиция за България". Моето връщане в БСП би било един морален жест на признателност към всички онези хора, с които съм работил много, и, надявам се, нещо, което да укрепи, да засили партията, да я отвори към нови и силни коалиционни партньори, реални партньори.”
Държавният глава, коментирайки правомощията на институцията, риторично попита: “Дали ни трябва един церемониалмайстор, един протоколен президент или силен, действен, активен президент, който да е в състояние да се захване с всеки реален проблем, който възниква в държавата?” И да е сигурен, че няма да остане неразбран, че хем се обявява за силна президентска институция, хем е против “здравата ръка”, поясни: “Силата на управлението е в знанието, а не в това да тропаш и да плашиш противника си”.
Георги Първанов коментира предизборното мото на управляващите "Да градим България": “Това звучи респектиращо. Но е по-малко въздействащо от бригадирския лозунг "Строим за родината".

      
      

В късния следобед Георги Първанов посети Враца, където стартира представянето на книгата с отчета за работата си като държавен глава.
А защо точно в града под „Околчица“? Защото тук, при борбата за първия президентски мандат получи най-силната подкрепа, защото тук има много приятели и съмишленици.
Още в уводните думи на „Отчетът на президента“ се казва: “През десетте години на двата ни мандата с вицепрезидента Ангел Марин сме се старали периодично да отчитаме работата си – под формата на обръщение към Народното събрание, обстойни пресконференции и др. Правили сме го не защото конституцията и законите са ни задължавали, а заради моралния ангажимент към гражданите, за равносметка на свършеното, пропуснатото и грешките...
В България до сега държавен глава не е правил подобен отчет. Вероятно и в чужбина няма много подобни случаи. С всички рискове, несъвършенства, пропуски и без съмнение – субективизъм, този опит си струва. Не само за да „даде хляб“ за истински президентски дебат тази есен, но и за онези, за които дейността на президентската институция ще представлява интерес в бъдеще – историци, политолози, юристи, журналисти, пък и не само за специалистите....
Дължа този отчет на всички онези, които ми повярваха и ме подкрепиха – хората от инициативните комитети, на гласувалите за мен.
Дължа го на всички български избиратели, на цялото общество!“ 


 


 


Реклама

ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM