Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

 

ТЪРЖЕСТВЕНА СЕСИЯ НА ОБЩИНСКИЯ СЪВЕТ

- УДОСТОЕНИ СЪС ЗВАНИЕТО "ПОЧЕТЕН ГРАЖДАНИН НА ВРАЦА"
И НОСИТЕЛИ НА НАГРАДАТА НА ВРАЦА ЗА 2012 г.

      
      
      
      

В 10 часа на 1 юни инж. Петя Аврамова, председател на Общинския съвет Враца, откри тържествената сесия на общинския съвет. Сред официалните гости бяха врачанският митрополит Калиник, траянополският епископ Киприян, областният управител Пепа Владимирова и заместниците й Цветелина Теофилова и Валентин Лаков, депутати, делегациите от побратимените на Враца градове Вилньов льо Роа - Франция, Бор - Сърбия и Франкфурт на Одер - Германия.
"Уважаеми дами и господа общински съветници, днес залата, в която по традиция изграждаме своите позиции, становища и решения, залата, в която търсим най-верните пътища за решаване на проблемите, отстъпва на естественото настроение на тържественост. Пътят до тези тържествени минути е изпълнен с всеотдайността на всички, които имат добрия шанс да работят в най-отговорните сектори за своята община и за своите съграждани. Аз съм убеден, че отговорността и висотата на дълга ще ни съпътстват във всяко едно начинание. Вярвам, че с нашите общи усилия и взаимодействие ще осигурим желаното от нашите съграждани успешно раазвитие във всички сектори от дейността на Общината. Избрали сме вярната посока и аз съм сигурен, че много скоро ще е налице ефекта от изпълнението на проекти в строителството и инфраструктурата, в туризма, образованието, здравеопазването и социалните дейности...Нека работим така, че девизът "Град като Балкана древен и млад" да звучи като призив и послание за поколенията. На всички вас, присъстващите в тази тържествена зала, на нашите гости от страната и чужбина, желая най-хубави настроения в днешния забележителен за Враца ден! Да бъде честит празника на града ни!" - каза в приветствието си кметът на Враца инж.Николай Иванов.
На тържественото заседание на общинския съвет бяха връчени наградите на Враца и званието "почетен гражданин". Званието "почетен гражданин" бе присъдено посмъртно на Димитър Асенов - Дидията, на инж. Воислав Бубев и на проф. д-р Панайот Танчев. Наградите на Враца тази година бяха присъдени на доц. д-р Йорданка Манкова и на ТГ "ТЕМП".

С Решение № 166 по Протокол № 12 от 22 май 2012 г. Общински съвет - Враца реши:
Удостоява със званието "Почетен гражданин на Враца" посмъртно Димитър Асенов - Дидията. Димитър Асенов - Дидията е роден на 28 ноември 1922г. в гр. Лом. Завършва гимназията в гр. Лом, където е сред най-добрите музиканти на духовия оркестър към училището. През 1943 г. завършва своята ученическа военна служба и е назначен за музикант-подофицер в 35-ти Врачански пехотен полк. През 1946 г. служи в духовия оркестър на военновъздушните сили в Божурище. През 1951 г. се явява на държавен изпит за военен диригент и му присъждат званието младши лейтенант. През 1955г. се връща във гр. Враца с чин старши лейтенант и е назначен за диригент на гарнизонния духов оркестър. Включен е в оркестъра на врачанската самодейна опера към читалище "Развитие". Този период е най-активния в творческата му кариера. Създава маршовете: "В лагера на Врачанци", "На строителите на кораба Радецки", "Радецки", както и хората "Осмомартенско", "Войнишка радост" и много други. Димитър Асенов е носител на военните ордени "За боева заслуга" и "Червено знаме" за участието си във втората световна война и ордена "Кирил и Методий" трета степен.
С Решение № 167 от 22 май 2012 г. по Протокол № 12 Общински съвет - Враца реши:
Удостоява със званието "Почетен гражданин на Враца" инж. Войслав Киров Бубев. Инж. Войслав Киров Бубев е роден на 2 януари 1940 г. в с.Галиче, обл.Враца. Завършва Висш институт по архитектура и строителство - София, специалност "Промишлено и гражданско строителство". Неговата трудова биография в гр.Враца започва през 1966 г. като строителен техник и гл.инженер в Строителна организация. Девет години е генерален директор на Строително-монтажен комбинат - Враца. В периода 1987-1988 г. е секретар по строителството на Област Монтана /за Северозападна България - Враца, Видин и Монтана/. През 1990-1991 г. е кмет на Община Враца. От 1992 г. до 1999 г. работи в Казахстан като директор на строително предприятие в системата на "Главболгарстрой". Награден е с най-високия орден на Казахстан и е Почетен гражданин на Казахстан. От 1999 г. до 2003 г. е зам.кмет на Община Враца по териториално и селищно устройство, строителство, общинска собственост и икономика. В мандат 2003-2007 г. е кмет на Община Враца.
С Решение № 168 от 22 май 2012 г. по Протокол № 12 Общински съвет - Враца реши:
Удостоява със званието "Почетен гражданин на Враца" проф. д-р мед. Панайот Йотов Танчев. Проф.д-р мед. Панайот Йотов Танчев е роден на 24 май 1948 г. в гр.Враца. През 1967 г. завършва Английска езикова гимназия - София с пълно отличие и златен медал. В периода 1967 - 1973 следва и завършва Софийски медицински факултет с отличен успех и награда от Ректора. От 1973 г. до 1977г. работи като младши ординатор в Ортопедично-травматологично отделение на Първостепенна окръжна болница "Хр.Ботев" - Враца. По същото време е хоноруван преподавател по анатомия в Медицински колеж - Враца. В периода 1977-1980 г. специализира в Университетска ортопедична клиника гр.Лайпциг, Германия. Защитава успешно дисертация и Сената на Лайпцигския университет му присъжда академична степен "Doctor medicinae". От 1980 г. до днес работи в Университетска специализирана болница за активно лечение по ортопедия /УСБАЛО/ "Проф.Бойчо Бойчев" - Горна Баня, като от 1989 г. е началник на Втора ортопедична клиника при УСБАЛО "Проф.Бойчо Бойчев" - Горна Баня.
С Решение № 169 от 22 май 2012 г. по Протокол № 12 Общински съвет - Враца реши:
Присъжда "Наградата на Враца за 2012 година" на доц. д-р Йорданка Костова Манкова. Доц. д-р Йорданка Манкова е родена на 1 октомври 1945 г. в гр.Монтана. завършва СУ "Св.Климент Охридски" с специалност "Българска филология". През 1971 г. започва работа като уредник в Регионален исторически музей - Враца. През 1978 г. Висшата атестационна комисия /ВАК/ към Министерски съвет й присъжда званието "Научен сътрудник", а през 1992 г., след успешна защита на дисертационен труд е удостоена с научната степен "Доктор на филологическите науки". През 2003 г. е хабилитирана в степен "Старши научен сътрудник II ст." за цялостната си научна дейност. От 1985 г. завежда отдел "Етнография" към РИМ - Враца. Член е на Редакционната колегия на "Известия на музеите в Северозападна България" и прилежащата към изданието Библиотека "Български Северозапад".
С Решение № 170 от 22 май 2012 г. по Протокол № 12 Общински съвет - Враца реши:
Присъжда "Наградата на Враца за 2012 година" на Театрална група "ТЕМП". Театрална група "ТЕМП" е създадена през 1983 г. като театрална формация към ЕСПУ "Хр.Ботев" - Враца. От 1994 г. на конгрес на световната организация на аматьорския театър AITA/IATA в Монте Карло, Монако е приета за персонален член за изключителни заслуги към аматьорското изкуство в България. От 1987 г. по идея на Театрална група "ТЕМП" в гр.Враца се организират национални театрални дни с международно участие, които от 1992 г. с решение на Общински съвет - Враца прерастват в Международен младежки театрален фестивал "ВРЕМЕ". През 2007 г. по инициатива на групата в България е създадена Българска асоциация на аматьорските театри /БААТ/, с което гр.Враца става символична столица на българското театрално изкуство. През изминалата година групата със съдействието на РИМ - Враца създава първите в града артистични реконструкции на древни ритуали, които се представиха като туристически продукт на "ВАКАНЦИЯ & СПА ЕКСПО 2012" в гр.София и Международно туристическо изложение културен туризъм в гр.Велико Търново. Професионалното представяне допринесе за получаването на "Специална награда за атрактивно представяне" в гр.София и Награда "Нови идеи в представяне на туристическа дестинация" с гр.Велико Търново.


Приветствие за Деня на Враца отправиха:
Г-н Жика Голубович - зам.кмет на гр.Бор, Република Сърбия
Жан-Пиер Ромпилон - зам.кмет на гр.Вилньов-льо-Роа, република Франция
г-н Клаус Балдауф - гр. Франкфурт на Одер, Република Германия
Ладислав Маренчак - зам. председател на автономна област Нитра
Мариета Джорджеску - експерт "Международни отношения" в Окръг Долж



 


 


 


Реклама

ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 



НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"






ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM