Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

 

ВРАЦА ГОСТУВА НА КАЛОФЕР

За първи път Враца гостува с изложби в музея на Калофер. Инициативата е в рамките на Ботевите дни. Първата изложба е на Мемориалния комплекс "Ботев път" и включва 37 снимки на паметници, паметни места и веществени следи от пътя на Ботевата чета от Козлодуй до Околчица. Втората изложба е посветена на традиците и носи името "Престилчена феерия". Тя е от фонда на Регионалния исторически музей. Експозицията включва 150 престилки, два женски костюма от Врачанско и архивен материал по темата.
"За мен е особена чест и удоволствие да съм в Калофер - град с вековни традиции, град на възрожденци и герои. Град, дал на България гениалния поет и революционер Христо Ботев. Надявам се много граждани и гости на града да посетят двете изложби и да се докоснат до историята. Надявам се връзките между нашите два града, свързани с живота и безсмъртието на Ботев, да продължат да се развиват и обогатяват" - каза при откриването на изложбите зам.-кметът на Враца Красимир Богданов. Сред официалните гости, които разгледаха експозициите, бяха кметът на Калофер Румен Стоянов и директорът на музея Ася Николова. Управителят на Мемориалния комплекс "Ботев път" Росица Кузманова и главният уредник на Етнографско-възрожденския комплекс във Враца доц. д-р Йорданка Манкова разказаха любопитни факти, свързани с обектите в експозициите. Делегацията от Враца разгледа музея в Калофер, съхранил лични вещи на семейството на Христо Ботев. По-късно групата посети възрожденското училище на даскал Ботьо Петков, родния дом на поета революционер и поднесе цветя пред паметниците на Христо Ботев и на майка му Иванка Ботева.

Даниела Хитова

 
 


 


 


Реклама

ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM