Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

 

ОТКРИХА ИЗЛОЖБА
"ВРАЧАНСКА КНИЖОВНА ШКОЛА"

Камерна изложба "Врачанска книжовна школа" бе открита във фоайето на първия етаж на сградата на общинската администрация във Враца. Представени са издания от колекцията "Старопечатна книжнина" на Регионалния исторически музей. В изложбата могат да се видят първата новобългарска печатна книга "Кириакодромион, сиреч Неделник" от 1806 г. на Софроний Врачански, както и издания на Райно Попович, Йоаким Груев, Георги Стойков Раковски и други.
Най-старата книга, представена в изложбата, е акатист на св. великомъченица Варвара. Книгата е издадена в Киев, в далечната 1790 г. Жителите и гостите на Враца могат да видят също едни от първите печатни богослужебни и нравоучителни книги, буквари и учебни помагала. Сред тях е и книгата "Момина китка", чийто автор е Кръстьо Пишурка.

Изложбата бе открита от зам.-кмета на Враца Красимир Богданов. Кратка беседа за старопечатната книжнина изнесе Валерия Тарашоева - главен уредник в Регионалния исторически музей във Враца.

Даниела Хитова

 


 


 


 


Реклама

ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM