Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

 

ЛИТЕРАТУРНО ЧЕТЕНЕ
НА БЪЛГАРСКИ ПИСАТЕЛИ,
ПОСВЕТЕНО НА ХРИСТО БОТЕВ

      
      
      
      

На 28 май, в Художествената галерия "Иван Фунев", се състоя литературно четене на български писатели, посветено на Христо Ботев и бе представена новата книжка на литературно-художествения алманах "Околчица".
На Литературното четене присъства кмета на Община Враца инж. Николай Иванов, много творци, любители на поезията и Ботеви поклонници.
Средошколски хор при СОУ "Отец Паисий" изпълни песни по Ботеви стихотворения.
Поетите Петър Анастасов, Андрей Андреев, Атанас Капралов, Анибал Радичев, Върбан Велчев, Цветан Илиев, Иван Пенев, Красимира Милчева, Ани Николова, Виктория Иванова, Людмил Рашев сътвориха прекрасен художествен венец, който поднесоха пред своя поетически Воевода - Христо Ботев.
В своето слово главният редактор на алманах "Околчица" Марин Ботунски каза:
"На двадесет и осем години Христо Ботев се изправи пред най-големия път: Козлодуй - Околчица. Път - прав като сабя и чист като знаме.

 

На двадесет и осем години той, единствен, изрича: "После Отечеството…" Големият син на Калофер и на България вярвал, че безстрашният подвиг на момчетата му ще пробуди заспалата съвест на света. И на нашите: сребролюбци, "трезви", "здравомислещи", "умерени", нищите духом - за които Ботев, Левски, Бенковски и всички деца на дълга били луди глави и нехранимайковци.
На двадесет и осем години Христо Ботев, чийто живот преминал като светкавица над Родината, пада с гръм на високото й чело.
Той поднесе своя млад живот пред олтара на Отечеството, след като бе догонил, а някъде и изпреварил най-напредничавите европейски умове.
Той изгради темелите на българската журналистика.
Гениалният поет написа двадесетина стихотворения, ненадминати в своята поетическа магия. Ненадминати, защото преди да станат песни, те са минали през огъня на душата му и през пожарите на България. Те са нейният плач, но и нейният живот. Нейното Орлово гнездо. Не случайно другият голям в българската поезия, Пейо Яворов, ще каже: "Той чувстваше бога в себе си, той чувстваше себе си, защото той бе един от боговете, слезли на земята, въплотили се, преследващи своите невъплотими цели."
Христо Ботев изравни литературата ни с европейските и световни литературни мерки и величини. Ето защо
                      той не умира... Него жалеят
                      земя и небе, звяр и природа
                      и певци песни за него пеят."
Пред 24 май и в навечерието на Ботевите дни излезе от печат литературно-художественият алманах "Околчица" - изданието, което защитава и разширява терените на българския дух.
В 1981 година академик Дмитрий Лихачов нарече България Държава на духа, създадена от Кирил и Методий. Той каза: "обединената духовна енергия на траки, славяни, готи и българи създава средновековното културно чудо, което аз наричам Държава на духа".
Алманах "Околчица" е още едно доказателство, че хората на духа, че България на Духа, независимо от напъните на Преходното безродие и политическото безхаберие, е жива. Сърцето на Държавата на духа тупти със жизнената сила на талантливите й дъщери и синове, за които е свято Ботевското начало в българската литература."


  


 


 


Реклама

ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM