Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

 

ОТКРИТА БЕ ХУДОЖЕСТВЕНАТА ИЗЛОЖБА
"ЗЕМЯТА НА БОТЕВ"

      

39 автори участват в тазгодишната общата художествена изложба "Земята на Ботев" във Враца. Изложбата се провежда от 1976 г. без прекъсване в рамките на Ботевите дни. Тази година в Художествената галерия са подредени 86 творби на художници и скулптори от Разград, Перник, Кюстендил, Монтана, Ботевград, с. Хайредин и Враца. "Творците са в правото си да търсят свой път към истината, свои образи за нея. Тематичните изложби събират и насочват подхода на твореца към голямата цел. А когато тя е да видиш в единство земята българска и Ботевия дух, се изисква и смелост, и талант, и усет за времето. Нашите творци са имали големия шанс да се докоснат до тези прозрения, да изминат пътя, сложния път от идеята до последния щрих! Вярвам в успеха на изложбата! Убеден съм, че в залите ще бъдат ценителите на изкуството и радетелите на българската история и духовност!" - каза в словото си при откриването на изложбата кметът на Враца инж. Николай Иванов.
Председател на журито тази година бе скулпторът Кирил Матеев, а членове Богдан Александров - живопис и Мануела Ковач - графика. Връчени бяха три равностойни награди - на Александър Василев - Василевс за живопис, на Милен Василев - за пластика и на Теодосий Антонов за скулптура. Общата стойност на наградния фонд е 1500 лева.
На откриването на изложбата бяха представени и лауреатите от провеждания през годините Национален рецитал - конкурс за изпълнение на Ботева и възрожденска поезия и проза.

Даниела Хитова

 


 


 


 


Реклама

ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM