Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

 

Конференция за театралната реформа

ЗРИТЕЛЯТ В ЦЕНТЪРА
НА ПРОМЕНИТЕ ЛИ Е?

Реформата в културата събра днес /19 май/ във Враца директори на български и чужестранни театри, представители на министерството на културата и театрали от България и Балканите. Форумът се проведе като съпътстваща проява на 23-ото издание на Националния фестивал на малките театрални форми във Враца и 2-ия международен фестивал на Нова европейска театрална мрежа /NETA/. Конференцията бе озаглавена "Театралната реформа - за първи път зрителят в центъра на промените".

Представителят на министерство на културата Димитър Чернев изнесе доклад на тема "Шоуто трябва да продължи или нужни ли са нови форми?" В експозето си той представи мнението на работна група, която подготвя визията и стратегията за развитие на театрите в България. Тезите на същата група ще бъдат представени на Министерски съвет.
Бившият директор на Центъра за театър Стефан Янков подложи на критика реформата в сферата на културата в доклада си, озаглавен "Щастието задължително". Янков се обяви против обединенията и разединенията на театри, редуцирането на филхармонии до симфониети и се изказа остро срещу олекотените репертоари на театрите в България.
При изказванията стана ясно, че в повечето страни от Балканите ситуацията е идентична на тази в България. Лиляна Мазова от Македония отбеляза, че ако се сменят имената на министри и чиновници никой няма да разбере за коя от двете държави става дума.
Генералният секретар на NETA Дамир Домитрович пък допълни, че в Словения - първата държава-членка на Европейския съюз от Балканите, в която има силно развита културна среда, положението не е по-различно от това в България.
Скендърбек Тулпаров от Дагестан отбеляза, че подобни проблеми има в отдалечените райони на Руската федерация, които не са близо до Москва и Санкт Петербург и които са близки до поставените теми на конференцията.
Бившият министър на културата на Македония Благой Стефановски, който е председател на NETA, директор на Малдрамски театър в Битоля и продуцент отчете грешките от реформата, която 4 години е провеждал, начело на министерството. Стефановски също изрази несъгласие с културната реформа, провеждана в държавата му.
Директорът на врачанския театър Анастас Попдимитров, който бе домакин на конференцията, също взе отношение по театралната реформа в България. Той се усъмни в ползотворността на тази реформа, чиято единствена цел е да противопоставя софийските театри на извънстоличните трупи, като не дава предимство на провинциалните трупи. Попдимитров отбеляза и стремежа на софийските театри да придобият статут на драматично-куклени, без да имат такъв репертоар и капацитет, за да получават по-голяма издръжка от държавата.


 


 


 


Реклама

ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM