Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

 

ЗАВЪРШИ ПЪРВИЯТ ЕТАП ОТ ГАЗИФИКАЦИЯТА НА ГРАД ВРАЦА

. Рила газ пусна в експлоатация 30 км. от газоразпредели-телната мрежа на града

Рила газ пусна в експлоатация първия етап от газоразпределителната мрежа на град Враца, като по този начин направи природния газ достъпен за хиляди домове и предприятия в града. Услугата ще даде възможност на жителите на газифицираните райони значително да намалят сметките си за отопление и готвене.

Рила газ получава лицензи за разпределение на природен газ и снабдяване с природен газ от краен снабдител на обособена територия Запад, включваща 7 града и 22 селища, след провеждане на международен конкурс за обществена поръчка. Компанията финансира изцяло със собствени средства всички дейности по изграждането на газопроводите и подземните отклонения към потребителите без помощта на държавни субсидии.

Проектът по газифицирането на град Враца включва следните параметри:

" Общ размер на инвестицията в града- 20.1 млн. лв. Инвестирани към днешна дата - 18 млн. лв.
" Обща дължина на мрежата на града - 106 км. Изградени до момента газопроводи - 44 км.
" Обща дължина на подземни отклонения - 22 км. Положени до момента отклонения - 9 км.
" Потенциални потребители за града - 18 000 бр. Потенциални потребители за построената част от мрежата- 6 000 бр.

"Щастлив съм, че жителите на град Враца вече могат ефективно да се възползват от удобствата и сигурността на природния газ. Синьото гориво значително ще повиши качеството на живот и ще подобри състоянието на околната среда в града. Уверен съм, че домакинствата във Враца съвсем скоро ще оценят предимствата на природния газ и желаещите да се присъединят към мрежата ще се увеличат", каза Серджо Пантано, изпълнителен директор на Рила газ.

Основното предимство на природния газ е неговата икономичност. Отоплението с природен газ е с около 40% по-изгодно от това с електрическа енергия, с над 85 % по-икономично от това с пропан-бутан и с близо 100 % по-евтино, отколкото при използването на дизел. Изчисленията показват, че за апартамент от 75 кв. м., месечните разходи за отопление, готвене и топла вода на едно домакинство възлизат на около 120 лв. месечно за зимните месеци и по около 40 лв. за летните - значително по-малко в сравнение с най-разпространените видове горива.
Рила газ е подготвила екип от специалисти, запознати с особеностите и предимствата на услугата, която предлага компанията, както и с процедурите по включване към мрежата, който предвижда да изпрати на посещение по домовете на потенциалните битови потребители в гр. Враца. Те ще бъдат снабдени с идентификационни карти, а за по-голяма сигурност, имената им ще бъдат съобщени на местните власти.

Условия за присъединяване към мрежата

За да използват природен газ домакинствата трябва да изградят вътрешна газова инсталация. Цените зависят от избрания модел на отоплителните уреди, големината на жилището, необходимостта от цялостно или частично изграждане на съоръженията и др. Сумата варира между 2000 и 5000 лв., за цялостно преоборудване. За да облекчи бъдещите си абонати, които не разполагат с пълната сума, Рила газ е договорила преференциални условия за получаване на банкови кредити за период от 5 до 10 години, при много изгодни лихвени условия и без поръчител.

Таксата за включване към мрежата на Рила газ, която потребителите трябва да заплатят еднократно, е в размер на:

- 398 лв. за битови потребители;
- 1 488 лв. за административни потребители;
- 3 145 лв. за индустриални потребители.


Рила газ продължава с изпълнението на своя инвестиционен план. През 2011 г. бяха пуснати в експлоатация първите етапи от мрежите в градовете:
- Благоевград
- Перник
- Враца

През настоящата година това предстои да се случи и в гр. Дупница, гр. Сандански и гр. Радомир.

За Рила газ ЕАД:
Рила газ е собственост на италианската АчегазАпс - водеща компания в сферата на обществените услуги в Североизточна Италия. Българското дружество ще вложи общо 130 млн. евро в изграждането на 870 км. газоразпределителна мрежа и 150 км отклонения, с което се превръща в един от най-големите инвеститори в региона. Когато бъде завършена, мрежата на Рила газ ще достига до 150 000 битови, обществено-административни и промишлени потребители.
До момента Рила газ е вложила над 80 млн. лв. за строителството на близо 250 км. газопроводи и 30 км отклонения в регион Запад. Само през миналата година компанията стартира изграждането на газоразпределителната мрежа в градовете Дупница, Сандански и Радомир.

  


 


 


Реклама

ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM