Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

 

МОСВ КРИЕ ЗА РАКООБРАЗУВАЩИТЕ ДИОКСИНИ ПРИ 4-ДНЕВНОТО ОБГАЗЯВАНЕ НА ВРАЦА

До Jerzy Buzek - Председател на Европейския парламент
До Борис Велчев - Главен прокурор на РБългария

С И Г Н А Л

Относно: МОСВ крие за ракообразуващите диоксини при 4-дневното обгазяване на Враца


Уважаеми господин Бузек,
Уважаеми господин Велчев,

В продължение на четири дни гъсти облаци дим задушаваха въздуха над цяла Враца и околните села. На 02.05.2012 г. в гр. Враца се запали депо за битови отпадъци на гр. София, складирани с цел последващо изгаряне в близкия циментов завод "Холсим" в с. Бели Извор. Депото се намира в гъсто населен жилищен район на областния град, на метри от жилищните и административни сгради и въпреки това за разположението си е получило всички разрешителни документи от Министерство на околната среда и водите. От нашата проверка на място установихме, че отпадъците не са опаковани плътно както балите в София, а тук са само привързани с тел, като съдържанието на депонирания боклук във Враца е над 90% пластмаса, резултат след сепарирането в столицата на софийския боклук. Или на практика изгоряха над 300 тона пластмаси при по-ниска температура от 1200 градуса, което е гаранция, че са се отделяли свободно в атмосферата канцерогенните диоксини и фурани и тези опасни вещества са вдишвани от нищо неподозиращите граждани.
За жалост, на 03.05.2012 г. 12:00 ч., в обедната централна емисия на новините по държавното радио - програма "Хоризонт", бе разпространено съобщение от врачанския кореспондент Ива Антонова, че "опасност за здравето на населението няма, потвърдиха от различни институции и посочиха, че измерените показатели за качеството на атмосферния въздух са в норми", а привечер имаше допълнение: "По последна информация няма превишаване на вредни вещества във въздуха на Враца. Данните са от мобилната станция, разположена в близост до изгорелите бали."
http://bnr.bg/sites/horizont/Society/Bulgaria/Pages/vraca_pojar0305.aspx

От НД "Екогласност", възмутени и смутени от лъжливата пропаганда на властите за криене на истината, потърсихме медия, по която да стигне наш спешен апел към врачани: "При ниската температура на горене (под 1200°) и голямото количество боклук, въздухът е отровен с диоксини и фурани. Тези газове са канцерогенни. Затова отправям апел към жителите на Враца да останат в климатизирани помещения, без да вдишват замърсен въздух", каза в "Еко Свят" по РАДИО ВИДИН Петър Пенчев, заместник- председател на Национално движение "Екогласност" - 13:05 ч. на 03.05.2012 г.
http://radiovidin.bnr.bg/News/Pages/Vyv-Vraca-gori-depo-za-razdelno-sybirane-na-otpadyci.aspx
МОСВ веднага по същото радио ни контрира публично: "Според РИОСВ Враца, в атмосферата няма изхвърлени вредни вещества, които да застрашават здравето на хората." И отново нито дума признание, че в България няма лаборатория и уреди за измерване на ракообразуващите вещества - диоксини и фурани, т.е. МОСВ като държавен регулатор в областта на екологията, в случая прави голословни декларации, чиито лъжи опасно застрашават здравето и живота на потършевшите граждани от гр. Враца и околните села.

МОСВ и на третия ден продължаваше да крие истината, този път в ефира се включи и лично министър Нона Караджова: "Въздухът във Враца е с нормални показатели, увери министърът на екологията Нона Караджова по повод пожара във Враца, който гори трети ден. Запалиха са 130 тона балирани отпадъци. Министър Караджова обясни, че лабораторията на Изпълнителната агенция по околна среда за измерване на въздуха е там, няма рискове за здравето на хората, въпреки неприятната миризма."
http://bnr.bg/sites/horizont/Society/Bulgaria/Pages/0405Iva.aspx

Инж. Тодорка Гергова, директор на РИОСВ-Враца, също скри истината, че мобилната лаборатория не може да мери ракообразуващите отрови - диоксини и фурани, които трябва да й е известно, че са в голямо количество поради силната концентрация на пластмаси в горящия боклук: "Измерените концетрации на вредни вещества в 12 часа, остават в норми, сочат данните от мобилната автоматична станция към Изпълнителната агенция по околна среда". И както в познатата хумореска на Мирча Кришан за краставицата, бодряшки тя повтаряше стойности на девет други вещества - азотен оксид, азотен диоксид, серен диоксид, амоняк, озон, сероводород, метанови въглеводороди, неметанови въглеводороди, въглероден оксид. Но за най-опасните - диоксини и фурани, и тя мълчи като представител на държавната власт от екологичното министерство.
http://radiovidin.bnr.bg/News/Pages/Uchenicite-vyv-Vraca-izliazoha-vakanciia-zaradi-dima-ot-zapalenoto-depo.aspx

Длъжни сме да отбележим, че това е първото значимо посегателство с увреждане здравето и срещу живота на хората, след отпадане от 17.05.2011 г. на Наредба № 7 за хигиенните изисквания за здравна защита на селищната среда, което бе инициирано от екоминистър Нона Караджова и осъществено от правителствения кабинет на Бойко Борисов. Наредба № 7 бе последното иззето оръжие от ръцете на гражданите за тяхната цивилизована самозащита, защото в нея имаше категорични изисквания за отдалечено разполагане на подобни опасни обекти и природозащитниците печелеха делата в съда, цитирайки нормативите от наредбата. Престъпна бе услугата за олигарсите и техните лесни печалби, направена лично от Нона Караджова - тя поведе упорита борба за премахване на наредбата, за съжаление получи активната помощ на г-н Карстен Расмусен, заместник-директор на отдела за България в Главна дирекция "Регионална политика" на Европейската комисия, видно от протокола от 08.12.2010 г. на деветото заседание на Комитета за наблюдение по Оперативна програма "Околна среда 2007-2013", стр. 4.Уважаеми господин Велчев,
Очакваме да образувате досъдебно производство за привличане под наказателна отговорност по таканаречения "член Шиндаров-Стоичков"* от НК, на длъжностните лица от МОСВ Нона Караджова-екоминистър и Тодорка Гергова-директор на РИОСВ Враца, които в кръга на служебните си задължения укриха и разгласиха невярна информация за състоянието на околната среда и нейните компоненти. Настояваме този път, за разлика от редица други досегашни наши сигнали до Вас, да не приемете за меродавно мнението на нарушителя - държавната институция, срещу която сме подали сигнала - в случая МОСВ, а при Вашата проверка да потърсите външна експертиза от страни-членки на ЕС.


Уважаеми господин Бузек,
Предлагаме да изискате от Европейската комисия да се потърси най-строга административна отговорност от Карстен Расмусен, заместник-директор на отдела за България в Главна дирекция "Регионална политика" на ЕК, за неговото активно съдействие на съмнителни групи от олигарси за лесни печалби в България - с премахване на Наредба № 7 за ограничаване достъпа на гражданите до защита на селищната среда. Надяваме се, че този път, за разлика от всички други досегашни наши сигнали след 2007 г. до Брюксел, няма да приемете за меродавно мнението на нарушителя - държавната институция, срещу която искаме откриване на процедура за проверка - в случая МОСВ, а ще препоръчате на ЕК изготвяне на външна експертиза от страни-членки на Европейския съюз.

Защото, както припомня Радио Видин: "През 2010 година еколозите от Национално движение "Екогласност" алармираха за неправомерното изгаряне на софийски боклук на площадката на циментовия завод във врачанското село Бели извор. За случая беше сезирана Европейската комисия." http://radiovidin.bnr.bg/News/Pages/Vyv-Vraca-gori-depo-za-razdelno-sybirane-na-otpadyci.aspx . Тогава проверката на ЕК бе затворена с цитиране на писмото от МОСВ, подписано от зам.-министър Евдокия Манева, в което тя уверяваше Брюксел, че ... гражданите фантазират. А от НД "Екогласност" бяха представили в ЕК документ-признание пред ГДБОП и Софийска градска прокуратура, с подписа на изпълнителния директор на "Холсим" - Б. Извор Тодор Костов, че софийският боклук се изгаря в завода при 800 градуса, т.е. много под нормативните 1200 градуса. Но за наша жалост Брюксел не повярва на гражданите преди две години, нито даже на представените копия от уличаващите официални документи, доказващи наличие на екологично престъпление в България с риск за здравето на хората.С уважение, /п/
Инженер-математик Петър Пенчев
Зам-председател на Национално движение "Екогласност"


-----------------
* Чл. 353а. Наказателен кодекс (Нов - ДВ, бр. 86 от 1991 г., изм. - ДВ, бр. 85 от 1997 г.) Длъжностно лице, което в кръга на служебните си задължения укрие или разгласи невярна информация за състоянието на околната среда и нейните компоненти - въздух, вода, почва, морски пространства - и от това последват немаловажни вреди за околната среда, живота и човешкото здраве, се наказва с лишаване от свобода до пет години и глоба от сто до хиляда лева. 


 


 


Реклама

ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM