Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

 

"КАВКАЗКИЯТ ТЕБЕШИРЕН КРЪГ"

На 10 май /четвъртък/ ДКТ - Враца ще покаже най-новата си постановка от репертоара - "Кавказкият тебеширен кръг" от Бертолд Брехт. Режисьор на спектакъла е Венцислав Асенов. "Кавказкият тебеширен кръг" е четвъртото ново заглавие през настоящия 73-и творчески сезон след "Сладкиш от любов" по Карло Голдони, режисирана от Владимир Лазич, "Танго" от Славомир Мрожек, поставена на сцена от Николай Поляков и спектакълът за деца "Обувки за щастие" от Братя Грим, режисьор Венцислав Асенов.
Със спектакъла "Кавказкият тебешилен кръг" ще се открие 23-ото издание на Националния фестивал на малките театрални форми на 16 май.
Сценограф на постановката е Маноела Дойчинова, музиката е на Павел Васев. В ролите ще се превъплатят актьорите Анатоли Бенкин, Борислав Сарафанов, Огнян Симеонов, Калин Костадинов, Петър Горанов, Явор Зехиров, Жана Рашева, Ина Георгиева, Росица Огнянова, Цветана Георкиева, Юлия Колова и Янна Генчева.

Някак си е заседнало в нашето мислене, че "Брехт" и "емоция" са две взаимно изключващи се понятия. Епичният му театър е създаден, за да подтиква зрителя към размисъл без право на евтин мелодраматизъм и сълзливи пристрастия. И в същото време, бидейки театрал по природа и на практика, в най-добрите си пиеси Брехт борави с целия арсенал на "емоционалния" театър: остър сюжет с неочаквани обрати, ярки и парадоксални характери и най-вече мощна чувствителност, която винаги забива неудобните си въпроси в парливите рани на жалката ни действителност.
Написана преди повече от 50 години, "Кавказкият тебеширен кръг" с днешна дата звучи повече от актуално. Битовият казус за използването на една долина се разрешава с поуката на древна китайска приказка, в която една слугиня спасява живота на изоставено господарско дете. И всичко това на фона на озъбено от алчност и разкъсвано от егоизъм и безвластие размирно време. Време, в което човек не може да опази собствения си живот, камо ли да съхрани превърналите се в излишество морални ценности.

На 12 май /събота/ Врачанският театър гостува на сцената на Благоевград, където ще покаже "Танго" от Славомир Мрожек. Това е поредната покана към творбата, която вече се изигра няколко пъти на сцената на театрална работилница "Сфумато", а се завърна и с награди от международен фестивал в Питещ, Румъния. За изпълненията си в "Танго" актьорът Сава Георгиев е с номинация за награда "Аскеер".
 


 


 


Реклама

ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM