Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

 

ПРЕД НАЦИОНАЛНИЯ ФЕСТИВАЛ
НА МАЛКИТЕ ТЕАТРАЛНИ ФОРМИ

23-ото издание на Националния фестивал на малките театрални форми във Враца ще превърне града в културна столица на Балканите между 16 и 22 май. Най-старият театрален фест в България ще даде възможности на 3 сцени да се покажат 18 постановки - 10 от които български и 8 чуждестранни. Международната програма отново ще премине под егидата на Нова европейска театрална асоциация /NETA/, която за втора поредна година организира в града под Околчица проява от такъв мащаб.
Селекционерът на основната програма проф. Ромео Попилиев и драматургът на ДКТ - Враца Веселина Гюлева представиха пред медиите основните акценти от селектираните пиеси.
Тричленно жури в състав: проф. Кристина Тошева - председател и членове Кремена Бабачева и Явор Койнаков ще оценяват събраните от селекционера 10 родни постановки.
Според Веселина Гюлева "фестивалът е изключително важен за развитието на българския театър, защото не сме в криза от днес и затова театърът оцелява и се спасява от кризата чрез своите камерни представления. Това са най-ярките представления на целокупния български театър".
Освен 8-те български заглавия, в основната програма има две от домакините на фестивала - Драматично-куклен театър - Враца, както и още 8 заглавия, селектирани от Благой Стефановски, президент на Нова европейска театрална асоцация /NETA/..
Селекционерът проф. Ромео Попилиев призна, че е търсил баланс между спектакли от софийски и провинциални трупи, за да може на врачанска сцена да се види най-доброто в театъра, правено през последната година:
"Аз съм привърженик на разнообразен театрален афиш, в който всеки - и зрител, и театрален критик може да намери онова, което му допада като театър. Повечето от селектираните творби имат награди "Икари" и номинации за "Аскеер".
Международната програма е събрала най-доброто от театралните форми на Балканите, представители има от Румъния - театър "Ал Давила" Питещ, Русия - чрез трупата от Махачкала от далечен Дагестан, Македонският театър от Скопие показва своя корподукция със Стокхолм /Швеция/, има ярки творби от Крагуевац /Сърбия/, Любляна /Словения/, Прищина /Косово/ Сараево /Босна и Херцеговина и Битоля /Македония/.
Фестивалът се финансира от община Враца, Министерството на културата, собствени средства и спонсорства. Наградите са за режисура, сценография, за главна мъжка и женска роля. Наградният фонд е 6 000 лева. Откриването на фестивала е на 16 май от 17 часа, закриването - след полунощ на 22 май или в ранните часове на 23-и май. 


 


 


Реклама

ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM