Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

 

ДВА ДНИ ВЪВ ВРАЦА ГОРЯТ
RDF-МОДИФИЦИРАНИ ГОРИВА, ПОЛУЧЕНИ ОТ ОТПАДЪЦИ

Към 18 часа на 2 май във Враца избухна пожар на Площадка за съхранение на вторични суровини (бали с пластмаса и хартия) на фирма "Екобулсорт" ЕАД гр. София.

От РИОСВ информираха на 3 май, че е извършена "проверка във връзка с възникнал пожар на площадка за съхранение на вторични суровини /бали с пластмаса/ на "Екобулсорт"ЕАД-гр.София, находяща се в гр. Враца, Хранително вкусова зона." На площадката се съхраняват нерециклируеми пластмасови отпадъци - "RDF - модифицирани горива, получени от отпадъци". Същите са около 380т. и са предназначени за изгаряне в циментовитe пещи на "Холсим"АД, като алтернативно гориво. Количеството на изгорелите отпадъци е около 1/3 от наличните на площадката.

Отпадъците се доставят от сепариращи инсталации на "Екобулсорт" ЕАД, находящи се в гр. София - кв."Требич" и кв."Филиповци".
По данни на ОУ "ПБЗН" и АИС-"ЖП Гара"-гр. Враца замерените концентрации на вредни емисии замерени в атмосферния въздух са под пределно допустимите норми.
В момента продължават замервания от АРЛ-Враца на основнитe показатели, характеризиращи качеството на атмосферния въздух /озон, СОх, SO2, NOх, и ФПЧ10/.

Бележка на редакцията:

Пожарът, който бушува два дни над окръжния град, ни кара отново да поставим въпроса: Врачанският общински съвет давал ли е съгласие на територията на общината да се складират софийски боклуци, както и да се изгарят в пещите на циментовия завод "Холсим"АД - Бели извор? Ако има такова решение, кои общински съветници, поименно, са го подкрепили?


Областната администрация пък, вместо да потърси причините за пожара, побърза да даде следните "препоръки":

1. Да се ограничи или избягва престоя на открито на малки деца, хора с дихателни проблеми и алергии.
2. Да не се приемат никакви медикаменти без консултация с лекар.
3. При замърсяване на въздуха над допустимите стойности да се избягва напрегната физическа дейност на открито.
4. Да се ограничи провеждането на спортни занимания на открито.
5. Прозорците на стаите и врати да бъдат плътно затворени до разсейване емисиите на облака от пожара."

Малко по късно от там съобщиха, че "във връзка с възникналия на 2 май 2012г. около 18.00 ч. пожар на Площадка за съхранение на вторични суровини (бали с пластмаса и хартия) на фирма "Екобулсорт" ЕАД гр. София, намираща се в гр. Враца, Областният управител свика извънредно заседание на Областния щаб за изпълнение на Плана за защита при бедствия. Заседанието се проведе в намален състав. В него участваха двамата заместник областни управители -Валентин Литов и Цветелина Теофилова, представители на ОД на МВР-Враца, ОУ "ПБЗН" - Враца, РИОСВ - Враца и РЗИ - Враца.
Собственик на площадката е "Екобулпак" АД. На нея се съхранява нерециклирана пластмасови отпадъци около 380 тона, предназначени за изгаряне в циментовите пещи на Холсим АД, като алтернативно горива. Количеството на изгорелите отпадъци по време на пожара е около 1/3 от наличните на площадката.
От възникването на пожара до този момент се извършва непрекъснат мониторинг на въздуха, в различни точки на града, от подвижните лаборатории на ОУ "ПБЗН" и РИОСВ. Следят се постоянно и състоянията на стационарните станции на РИОСВ (Автогарата) и РЗИ. До този момент не са регистрирани вредни емисии в атмосферния въздух, които да са над пределно допустимите норми. Пожара е ограничен и потушен. Извършват се дейности по разчистване мястото на пожара. Провежда се дознание за установяване на причините за него."
 


 


 


Реклама

ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM