Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

 

УЧЕНИЦИ "ПАЗАРУВАХА" ОРИГИНАЛНИ СЪДОВЕ
ОТ АНТИЧНОСТТА И СРЕДНОВЕКОВИЕТО

Ученици от три врачански училища имаха изключително редкия шанс да се докоснат до оригинални съдове от античността и средновековието. Това стана по време на импровизиран "пазар", подреден в Регионалния исторически музей във Враца, на който те бяха "клиенти". Всеки ученик можеше да разгледа какво се предлага на "пазара", да си хареса някой от съдовете и да научи от уредниците на музея как се нарича археологическата находка, от кой период е и какво е било нейното предназначение в древността. С тази оригинална идея във Враца стартира първата по рода си Програма за патриотично възпитание, финансирана от общинския бюджет. Инициативата е под патронажа на зам.-кмета Красимир Богданов. "Пазарът" бе част от първата лекция, по време на която 30-те тийнейджъри научиха повече за керамичното производство през античността и средновековието. В тазгодишното издание на програма са включени ученици от три врачански училища - СОУ "Отец Паисий", СОУ "Христо Ботев" и Спортното училище "Св. Климент Охридски".

В програмата са включени още две теми - за въоръжението и войнските умения през античността и средновековието и за тракийските ритуали, свързани с бога на виното Дионисий. По време на лекциите учениците ще се докоснат до стрели и копия, ще видят възстановка с актьори на дионисиев ритуал и ще пипнат съдове от Рогозенското съкровище, използвано за такъв ритуал. Патриотичната програма предвижда също състезание по стрелба със спортен лък в местността "Градище" в прохода "Вратцата". На това място бяха открити античното селище и средновековният град, поставили началото на съвременния град Враца.
Програма за патриотично възпитание има оригинално лого, което е дело на учениците от училището по изкуствата "Отец Паисий".
Целта на проекта е да се възпитат учащите се в дух на родолюбие, базирайки са на богатото културно-историческо наследство на град Враца и Северозападна България.


Даниела Хитова
 


 


 


Реклама

ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM