Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

 

ПРОГРАМА ЗА ПАТРИОТИЧНО ВЪЗПИТАНИЕ

За първи път Враца има Програма за патриотично възпитание на младите хора. Инициативата е на Община Враца, съвместно с Регионален исторически музей - Враца, три врачански училища - СОУ "Отец Паисий", Спортно училище "Климент Охридски" и СОУ "Христо Ботев", както и атракционен парк "Приказката".
Пилотният проект е под патронажа на зам.кмета Красимир Богданов и е финансиран от община Враца.
В проекта участват по десет ученици от трите учебни заведения с координатори: Александра Петрова и доц. доктор Нарцис Торбов от РИМ - Враца, Елица Александрова от СОУ "Отец Паисий", Лиляна Георгиева от Спортно училище, Малина Тодорова от "Христо Ботев" и Тихомир Опров от атракционен парк "Приказката".
Целта на проекта е да се възпитат учащите се в дух на родолюбие, базирайки са на богатото културно-историческо наследство на град Враца и Северозападна България. Програма има оригинално лого, което е дело на учениците от училището по изкуствата "Отец Паисий".
Официалното откриване беше на 18 април 2012г. в малката зала на Художествената галерия на РИМ - Враца.
Мероприятията по проекта за 2012 г. ще продължат в рамките на един месец по три направления: възраждане на занаятите /грънчарство/; запознаване с войнските умения от Античността и Средновековието; възстановка на тракийски ритуали, свързани с бога на виното и веселието Дионис в зала "Рогозенско съкровище".
На 18.04. се проведе лектория с презентация, посветена на керамичното производство през Античността и Средновековието.
На 25.04. ще се проведе лектория с презентация за въоръжението - лъкове и върхове за копия от същия исторически период.
На 2.05. - 9.30 - 12.30 часа занимания в зала "Рогозенско съкровище" с изваждане от витрините на част от сребърните съдове.
На 16.05. от 11 часа ще се проведе съревнование по стрелба със спортен лък в местността "Градище" в прохода "Вратцата", където е разкрито античното селище и средновековния град Вратица, поставили началото на съвременния град Враца.
На 18.05. , като част от мероприятията на международната инициатива "Нощ в музея", в залите на РИМ - Враца участниците ще демонстрират изработка на съдове на точарско колело и в калъпи.
Пилотният проект ще бъде продължен и през следващите две години, като предвижда да се разшири с привличане и на други учебни заведения, обучение и възстановки, свързани със златарски и строителния занаят, военните умения в използването на мечове и боздугани, обсадата на крепости и изработването на умален модел на катапулти.
 


 


 


Реклама

ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM