Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

 

ПРЕД НАЦИОНАЛНИЯ ФЕСТИВАЛ
НА МАЛКИТЕ ТЕАТРАЛНИ ФОРМИ

Най-добрите български постановки ще могат да бъдат видяни във Враца в 23-ото издание на Националния фестивал на малките театрални форми /НФМТФ/. Форумът, който се провежда традиционно между 16 и 21 май, и тази година ще запази реномето си на най-важното културно събитие през следващия месец в България. Селекционер на тазгодишната проява е проф. Ромео Попилиев.
Фестивалът във Враца е най-стария театрален фестивал в България, който не е прекъсвал въпреки реформите и промените от 35 години насам. Първоначално се провежда веднъж на 5 години - 1977, 1982 и 1987 година. От 1993 г. проявата е ежегодна, а времето на провеждането й е фиксирано между 16 и 21 май, като предхожда 24 май - Денят на българската писменост и славянската култура.
От 2001 г. освен останалите награди се връчва и приз за музика, учредена от проф. Стефан Драгостинов.
От 2002 г. в афиша са включени и международни постановки, а миналогодишното издание на фестивала - 22-ро поред, се проведе паралелно с първия фестивал на НЕТА /Нова европейска театрална асоциация/. Това превърна Враца в театрална столица на Балканите за седмица, а на сцените на Драматично-кукления театър освен най-добрите постановки в България, своето майсторство демонстрираха трупи от Сърбия, Македония, Румъния, Босна и Херцеговина, Словения, Косово и Черна гора.
На 23-ото издание на НФМТФ ще дефилира носителката на наградата "Икар" на Съюза на българските артисти за главна женска роля Мая Новоселска с моноспектакъла "Едно малко радио"- режисьор на постановката е Теди Москов. Във Враца ще бъде показана и творбата "Завръщане във Витенберг" по Уилям Шекспир, отличена с "Икар" за сценографията на Даниела Олег Ляхова. В тази творба ще може да се види играта на познати имена от родните ТV-сериали: Пенко Господинов и Малин Кръстев от "7 часа разлика", Явор Бахаров от "Стъклен дом".
Отличената с "Икар" за театрален дебют Рая Пеева е част от спектакъла на театър "Възраждане" - "Отблизо" от Патрик Марбър. Едни от най-добрите спектакли на театрите в Пловдив - "Куклен дом" от Хенрих Ибсен, на Сливен - "Суматоха" от Йордан Радичков, на Бургас - "Архитектът и императорът на Асирия" по Фернандо Арабал, на Държавния сатиричен театър "Алеко Константинов"- "Животът, макар и кратък" от Станислав Стратиев само допълват картината от интересни и увлекателни заглавия на фестивала.
Домакините от Драматично-куклен театър - Враца по регламент имат право на 2 заглавия, които засега се пазят в тайна… За да е ясно какво предстои, трябва да се имат предвид и заглавията на гостуващите от Европа театрални трупи /засега се знае, че ще има сръбска, румънска, руска др. постановки на фестивала/.

 
 


 


 


Реклама

ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM