Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

 

КУМИЧЕНЕ НА ВРЪБНИЦА

Цветница - Връбница се чества една седмица преди Великден и е посветена на тържественото влизане на Исус Христос в Ерусалим. Народът ни обвързва цялата му пищна обредност с древни митологични знания и представи и го поставя в центъра на Великденския обреден цикъл. Във Врачанско основните обредно-магически групи, около които се обединяват вярванията, народните знания и практики, са свързани с върбата, реката и пролетните момински игри.
Кумиченето е пролетен момински обичай, в който по традиция участват лазарувалите моми. В по-ново време на някои места в него определено участие вземат и ергените. Всяко селище си има свои обредни практики, свои си неписани правила, които правят пролетния празник самобитен и неповторим...
Още при изгрев слънце момите са се събрали край реката с кукли в ръце и "шарен кончец" - да ги "бележат". Обредният реквизит включва и една бухалка или парче кора от дърво, върху което могат да се поставят толкова залчета от куклите, колкото на брой са девойките, които ще се кумичат. В Боденец момите се събират до Ивановата воденица. Там всяка си отчупва залче от кравая (куклата) и след като го привърже с цветен конец, го нарежда на бухалката. Щом всички са готови, една от момите внимателно потапя бухалката във водата и залците "заплуват" по течението. Участничките в обреда тичат край реката и всяка следи своя залък до керепа на воденицата. В много селища след като момите пуснат залците, момците се редят по-надолу в реката, "на по-тихо място" и с кратунки, завързани на дълги прътове "хващат" залците и ги прибират в торбички. Три пъти се повтаря "пускането" на залците. След третото "пускане" се избира кумицата - тя е тази, чиито залък при това ""пускане" е стигнал най-напред до керепа и е изпреварил останалите. Момите, с изключение на кумицата, се втурват да кършат върбови клонки, които събират на голям сноп. Кумицата сяда върху тях, а останалите я наобикалят и пеят:
- Напред, напред, кумице-ле,
че си се напред паднала...
Първата песен се изпява на брега на реката, там кумицата опасва с върбови клонки своите дружки, а те пък кичат нея. Така окичени тръгват към селото. На всеки кръстопът кумицата сяда върху снопчето от клонки, а дружките й запяват песента. След туй ще закичат с върба всяка врата и ще препашат всеки срещнат с наричане за здраве. Тъй до дома на новоизбраната кумица. Там последно изпяват песента, а кумицата ги кани на обяд у тях. Гощава ги с варена коприва и "пресна" пита или попара, приготвена от начупените на залчета кукли, захар и топла вода. На тръгване момите й целуват ръка - за прошка. От този ден до Великден в знак на почит и уважение те й говеят.
На много места, след гощавката, момите се хващат на хоро, а след хорото започват и моминските припевки и люлките за здраве. На припевките е позволено да присъстват и сгодените ергени и тези, за които се знае, че си имат вече изгора.
Кумиченето, според народната вяра, се прави "за здраве и берекет", а също и "да запази момата от змея: "коя мома се кумичи, нея змей не може да грабне вече". Всички вярват, че каквато е новоизбраната кумица, такава ще е и годината, затова тя се избира до другата Връбница за здраве и плодородие. Съберат ли се момите, непременно с тях трябва да е и тя - в гората за киселек и цветя, за гъби, на седянка и беленка. Хубавите и лоши неща, сполетели селото (суша, градушка, наводнение, болести и мор по добитъка, добра реколта и т. н.) се свързват с името и поведението на кумицата.

Калина Тодорова - отдел "Краезнание"

 


 


 


Реклама

ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM