Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

 

3 МАРТ -
ВЪРХЪТ НА ЦЯЛА ЕПОХА

. Слово на инж. Николай Иванов, кмет на Община Враца

За мен е чест в деня на нашия национален празник -3 март да ви поздравя и да изразя своята, а вярвам и вашата почит пред родолюбието, смелостта и подвига на хилядите герои, които извоюваха свободата на майка България.
Има дати в нашата история, които трогват до дъно душите ни, други, които ни понасят на крилете на въодушевлението и гордостта или пък ни подтикват отново и отново да преживяваме с горчивина минали събития!
Трети март, националният празник на Република България, нашият Трети март, сякаш е побрал в себе си от всичко. И най-вече огромната радост от извоюваната свобода след пет века турско робство!
Преди 134 години този ден донесе историческата победа на руските войски над турската армия и въздигна тази победа на пиедестала на честта и общочовешките ценности!
И нещо още по-голямо, което надскочи границите на Балканите - Трети март 1878 година заяви пред Европа и света безспорните права на народите за самоопределение, политическа свобода и независимост.
Руските войски-освободители, подпомогнати от украински, румънски, финландски бойци и от сърцатите българи-опълченци доказаха силата на братската солидарност над деспотизма на османските господари.
А този деспотизъм покосяваше с жестокост и подтискаше всеки порив за свобода, всяка изява на самостоятелност. Дълбоко в мрака на робството три ручея на българщината постепенно, ден из ден, достигаха своето пълноводие и буйната си мощ!
От първите комити и хайдушките чети, до българските легии и въстанически дружини и до висотата и величието на връх Шипка с храбрите опълченци - ето го едното лице на майка България в годините преди свободата!
Паисий Хилендарски гордо въздигна своята "История славянобългарска" и нейният пламък озари цяла една епоха - до огнените слова и подвига на Христо Ботев. Българската църква и духовенство останаха крепители на духа и вярата и подадоха ръка на събратята в беди и в подем - ето го другото лице, духовният ръст на родината, които й извоюваха световно признание като държава на духа на Балканите!
И нека не забравяме прочутите български занаятчии, майстори, строители, първите манифактуристи, чийто труд и постижения направиха още по време на робството нашите градчета и села още по-приветливи, а българската общност - още по-силна!
Затова Трети март е върхът на една цяла епоха - епохата на Българското възраждане - и неин достоен финал!
Трети март е и едно голямо начало - началото на онази Трета България, на която историята бе отредила да се намира между Запада и Изтока, между Европа и Азия, там, където така сложно се преплитат интересите на великите сили.
Свободна България с ведър глас поздравява своите събратя - европейските народи, в чието семейство се завръща - изстрадала, но с богата история, култура, традиции и най-вече, с огромната жажда да навакса пропуснатото през вековете на робство.

Уважаеми госпожи и господа, уважаеми съграждани, паметта за Трети март не избледнява с годините и ето, с всяко честване този славен ден прибавя по нещо към старите хроники - за отминали събития, за непрежалими жертви, за бойно единство, за пътищата към победата в суровите дни на 1877-1878 година!
Съдби на обикновени хора и достолепни генерали, съдби на млади и стари, на герои и мирни хора са преплетени в тази дата!
Един истински венец, който краси свидното лице на Майка България!
Нека завинаги носим в сърцата си огънят и славата на Трети март - денят на свободата, националният празник на Република България!

Враца,
площад "Христо Ботев"
3 март 2012 г. 


 


 


Реклама

ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM