Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

 

ЮБИЛЕЙНА ХУДОЖЕСТВЕНА ИЗЛОЖБА

      

Кметът на Община Враца инж. Николай Иванов и зам. - кметът по Образование и култура Красимир Богданов откриха юбилейна изложба в Регионален исторически музей Враца, посветена на 45 -та годишнина от създаването на Окръжна художествена галерия.
Художествена галерия "Иван Фунев" - Враца е създадена през 1956 г. като художествена сбирка, наброяваща над 1500 творби от различни жанрове. Във фондовете й се съхранява и голяма част от иконното богатство на врачанския край.
В експозицията са изложени 65 платна от фонд на Галерия "Иван Фунев" - 18 графики, 16 скулптори и 3 платна на художествената живопис.
В своето приветствие инж. Иванов каза: "Днес трябва с благодарност да споменем имената на директорите на Окръжната художествена галерия - художника Людмил Младенов- Цвекето и скулптора Илия Беширов, които съумяват да съберат богат фонд от произведения за художествената галерия.
Вярвам, че всеки ценител на изобразителното изкуство ще намери в тази изложба творби, които да го заредят с положителна енергия, да го накарат да се преклони пред таланта на художниците.
Уважаеми творци, на вас и вашите произведения желая творческо дълголетие. Нека вдъхновението да не ви напуска, за да творите и да радвате всички нас - вашите почитатели.
Откривам изложбата, посветена на 45 годишнината от създаването на Окръжна Художествена галерия -Враца!"
Представените в изложбата произведения на съвременното изкуство отразяват историческите борби на българския народ за национално освобождение. Голямата признателност към творчеството на една плеяда врачански художници е отразена с богата сбирка на техни творби - това са Иван Ангелов, Цено Тодоров, Андрей Николов, Пенчо Георгиев, Иван Фунев, Борис Коцев. Интерес за всички посетители представляват ярките произведения на художниците Димитър Добрович, Иван Мърквичка, Никола Петров, Владимир Димитров - Майстора, Златьо Бояджиев, Васил Стоилов и Илия Бешков и др. Целта на изложбата е да популяризира значимите образци на художественото творчество и има широки социални и културни функции.
В изложбата периодично ще бъдат замествани платна, за да бъде представена пред врачани и гостите на града по-голяма част от художествената съкровищница на фонда.

 


 


 


Реклама

ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM