Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

 

ЩЕ ОТУПСКАТ ПАРИ НА ОБЩИНИТЕ ЗА РЕМОНТ
И ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НА ВОЕННИТЕ ПАМЕТНИЦИ

Над 100 са военните паметници в област Враца, които са подадени от общините със снимки и анкетни карти, за да бъдат огледани и одобрени от Областна комисия "Военни паметници" за вписване в еднинния регистър на България. В момента министерство на отбраната събира от 28-те области на страната пълна информация. Според член 4 от Закона за военните паметници за такива се считат всички, на които е упоменат поне един загинал войник, военнослужещ или опълченец в петте войни за национално обединение на родината ни. Това означава, че паметници от руско-турската война, партизанското движение, смесени паметници или на Ботеви четници, например, не се считат за военни, ако не е изпълнено това изискване. Парите за военните паметници ще бъдат отпускани на общините от Министерство на финансите. С тези пари те ще се възстановяват и ремонтират - няма да се изграждат нови. Общините, които искат такива средства, ще трябва да направят количествено-стойностна сметка и да подадат документите си в Областната комисия "Военни паметници". Комисията подава документите в Министрество на отбраната, което събира информацията от цялата страна и внася искане до министъра на финансите за отпускане на парите.
Въпреки собствеността на терена, върху който са изградени паметниците - частен, общински или държавен, военните паметници са публична общинска собственост. Само тези от тях, които са в териториите на заградени поделения, са публична държавна собственост, сочи законът. "Регистърът за паметниците на български войници, военнослужещи и опълченци е отворен. Той може да бъде непрекъснато обновяван. Около 10 000 лева е получавала една община за ремонт и възстановка на войнишките си паметници досега. Идеята на военното министрество е да се подпомагат бедните общини, чиито малки бюджети са недостатъчни за тази дейност", каза във Враца главен експерт от МО Иво Антонов, който участва в заседанието на Областната комисия "Военни паметници".
 


 


 


Реклама

ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM