Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

 

НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА
ЗА ПОДОБРЯВАНЕ ЖИЛИЩНИТЕ
УСЛОВИЯ НА РОМИТЕ

Заместник областният управител Цветелина Тефилова председателства заседание на съвета за етнически и демографски въпроси на Област Враца, на което се разгледа изпълнението във Врачанска област на Националната програма за подобряване на жилищните условия на ромите. Присъстваха Деян Колев, председател на Център за междуетнически диалог и толерантност "Амалипе" и член на междуведомствена експертна група, ръководена от Министъра по управление на средствата от Европейския съюз Томислав Дончев, Галина Колчева, председател на сдружение "За нов свят" и Анета Миладинова, представител на Комисия за защита от дискриминация. на съвета за етнически и демографски въпроси на Област Враца.
До края на годината ще стартират пилотни проекти на обща стойност около 17 млн лева и ще бъдат приложени само в 3 общини. "Сметнато общо парите ще стигнат за около 300 жилища. Не с всички левове обаче ще бъдат строени къщи. Една част от тях ще отидат за образование и квалификация на роми, които ще бъдат включени в изграждането на къщите", уточни Деян Колев. Целта на програмата е не само да построи жилища за ромите, а да обедини образование и квалификация с работа и дом. Проектите не бива да насърчават съществуващата сегрегация на роми - съществуващите досега гета или да прави нови, а да разсели ромите и да смеси българско и ромско население. Трите пилотни проекта ще се приложат като 3 модела в голям и малък град и село. В района, който бъде избран за прилагане на проекта, къщи ще имат всички - и роми, и българи. Задължително условие обаче е, децата на тези семейства да ходят на училище и жилищата да са общинска собственост, с възможност след това да бъдат купени. Ако готовите с проекти общини не бъдат избрани сега за пилотни, на тях ще се окаже техническа помощ за бъдещо кандидатстване по тази програма.


 

 

  


 


 


Реклама

ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM