Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

 

МЕРКИ СРЕЩУ ШАПА

На заседание на областната епизоотична комисия бяха обсъдени мерките след възникнало огнище на болестта шап в село Кости, област Бургас. Взети са стриктни мерки за недопускане на вируса в нашата територия. Заповед за това е издадена и от директора на РВМС - Враца д-р Павлина Георгиева. Вече текат клинични прегледи за шап във фермите за козе, овце, говеда и свине. Уведомяват се соб- ствениците на животновъдни обекти за прилагане на биосигурност и недопускане на външни лица в обектите. Областната епизоотична комисия изготвя график за спешно свикване на общинските комисии. Уведомени са и частните ветеринарни лекари. На територията на областта няма пазари за чифтокопитни животни и не се провеждат изложби на такива. В готовност е и дезинфекционна техника. ДВСК са издали предписание и към големите вериги магазини и месопреработвателните и месодобивните предприятия. РВМС предостави на МВР-Враца образец на оригиналните документи, които придружават транспортирането на животни в страната. Целта е да не се допуска фалшифицирането им. Областната епизоотична комисия се председателства от заместник областния управител Цветелина Теофилова. В нея участват представители на МВР, ГЗ, РЦЗ, РИОКОЗ, РВМС, ДВСК, Ловно-рибарския съюз, структурите към министрество на Земеделието и храните.
Комисията апелира към всеки, който отглежда кози, овци, свине и говеда, в случай на каквото и да е заболяване на едно животно, да потърси консултация от ветеринар. Често стопаните прибягват до самолечение на домашните животни.
Въпреки че регионът ни отстои на 500 км от огнището в област Бургас, шапът е изключително лесно разпространим вирус. Опасността е, че може да бъде пренесен механично, попаднал върху дрехи, предмети, подметки, гуми и багаж. Върху подметка на обувка, например, шапът живее 86 дни. Сега и времето благоприятства дългия му живот. В почвата той може да издържи от 40 до 60 дни. Шапът не е опасен за хората, но е опасен за животните. В бургаското село Кости вече има официално регистрирани 37 случая на шап. Изследвани са над 1000 животни. Над 300 кози, овце и свине в селото ще бъдат умъртвени. Около селото е създадена 3-километрова зона, в която ще бъдат унищожени всички животни. Постоянно на- блюдение тече в 10-километовата зона около Кости. Не се допуска никакво излизане или влизане на стоки, хора и животни. Болестта е тръгнала от заразено диво прасе. Изключително щастлива е била случайността, че водачът на ловната дружинка е бил ветеринарен лекар. Той веднага е разпознал клиниката на шапа в животното и дори не е разрешил то да бъде разфасовано. В тази връзка предсдетаелят на Ловно-рибарския съюз във Враца потвърди, че всички ловци са инструктирани за появата на болестта в България. Мерките, които страната е взела към момента показват добри резулатти. В една развита Англия, например, справянето с разпро- странението на шап отне половин година. Врачанското РВМС е изпратило четирима лекари на помощ на екипите, които работят на терени в Малко Търново.


 

 

  


 


 


Реклама

ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM