Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

 

САМО ПРЕЗ 2011 Г. УЧИТЕЛИТЕ
МОГАТ ДА СЕ ПЕНСИОНИРАТ ПО-РАНО

Само 24 учители от Врачанска област са се възползвали през миналата година от възможността да се пенсионират три години по-рано. Условията за това са да имат 25 години учител- ски стаж за жените и 30 години за мъжете, и навършени 57 години за жените и 60 години за мъжете.
Същите условия ще са в сила само до края на тази година. Според последните промени в Кодекса за социално осигуряване, от 1 януари 2012 г. осигурителният стаж за тях през всяка следваща година ще се увеличава с по 4 месеца през всяка следваща година до достигането на 28 г. учителски стаж за жените и 33 г. за мъжете.
От тази година се увеличава размерът на осигурителната вноска за фонд "Пенсии" и тя вече е 17.8 %, т.е. става 74.76 лв., ако се изчислява върху минималния осигурителен доход за самоосигуряващ се, който е 420 лв.
Друга важна промяна от 1 януари е отпадането на възможността внасянето на осигурителни вноски да става чрез ежемесечни удръжки от отпуснатата пенсия, определени по план за разсрочено плащане.
Право на пенсия за осигурителен стаж и възраст се придобива при навършване на 60 г. за жените и 63 г. за мъжете, и осигурителен стаж от 34 г. за жените и 37 г. за мъжете. От 31 декември 2020 г. възрастта се увеличава от първия ден на всяка следваща година с по 6 месеца за жените и мъжете до достигане на 63 г. за жените и 65 г. за мъжете.
От края на тази година осигурителният стаж се увеличава от първия ден на всяка следваща година с по 4 месеца за жените и мъжете до достигане на 37 г. за жените и 40 г. за мъжете.
През миналата година 323-ма души от Врачанско са се възползвали от възможността да си откупят осигурителен стаж. От тази година осигурителен стаж може да се купи само ако сумата се плати изцяло, без разсрочване.


 

 

  


 


 


Реклама

ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM