Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

 

ООН ОДОБРИ ВЪЗДУШНИ УДАРИ
СРЕЩУ КАДАФИ

Ню Йорк, САЩ /КРОСС/ Съветът за сигурност към ООН гласува резолюция, която забранява полетите над Либия, за да се предотврати бомбардирането на завзетите от опозицията градове, предаде Би Би Си. В Бенгази, където се намира седалището на временното правителство на Либия, посрещнаха новината с фоейверки. Хиляди излязоха на улиците на града за да изразят благодарността си към ООН и по специално към френския президент Никола Саркози.
Според решението на ООН международната общност има право да се намеси в Либия, като започне военна операция. Подчертава се обаче, че не е предвидена пряка военна намеса, т.е. няма да може да се използва в Либия сухопътна войска. По-рано френски дипломати са дали да се разбере, че приемането на резолюцията може да доведе до въздушни удари срещу армията на Кадафи.
В полза на резолюцията гласуваха 10 държави, сред които САЩ, Великобритания и Франция. Както се очакваше, Русия и Китай се въздържаха. Подобна позиция заеха още 3 страни - непостоянни членки на Съвета за сигурност на ООН.
Документът изисква още от привържениците и противниците на Кадафи незабавно да прекратят огъня и да позволят на международната общност да вземе всички необходими мерки, за да не се допусне насилие срещу мирното население в Либия.
Италия е готова да предостави военни бази, за да бъде осъществена резолюцията, цитира Ройтерс източници от италианското правителство.
Военовъздушната база в Сицилия, която се ползва от Шести американски флот, е най-близко разположената база на НАТО до Либия и може да се използва за провеждането на военните операции.
След резолюцията на Съвета за сигурност Кадафи промени тактиката си и армията му няма да атакува Бенгази тази нощ, както се беше заканил. Според информация на сина му Сейф ал-Ислам военните ще заемат позиции около града.


 

 

  


 


 


Реклама

ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM