Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

 

АСЕНОВЧАНИ -
С МОЩНО УЧАСТИЕ В ТРЕТИЯ ТОМ НА
"РОДОВАТА ПАМЕТ НА БАНАТСКИТЕ БЪЛГАРИ"

Представянето на поредицата за родовете на банатските българи, което се състоя на 5 февруари 2011 г. в читалището на село Асеново, община Никопол, постигна целите си. Освен да запознае обществеността с успешните две вече излезли книжки, то предизвика появата на повече написани родови истории.
Мария Иванова, секретар на Народно читалище "Петър Парчевич", откри форума и представи Светлана Караджова, председател на Дружеството на банатските българи в България и редактор на поредицата, Маринела Ангелова, секретар на дружеството и автор в първата част, Александър Лавров, един от авторите във втората книжка. Последните двама са родом от Асеново и идеята да се случи това представяне бе тяхна, за да предизвикат интерес към по-активно присъствие на асеновски фамилии в бъдещите издания на поредицата. Сред участниците бе и още един от авторите на първата част - Стефан Славов от Бърдарски геран, който дойде специално за представянето тъй като неговият род, известен като Винганете, произхожда от Асеново.

Срещата бе емоционално наситена и очертаваща много нови пътища към бъдещи планове, защото спомените, които всеки човек носи от детството си са най-скъпите, към които той винаги се връща, а равносметката насочва към необходимите усилия за запазване на паметта. Известната фамилия Делин, от която произхожда отец Исидор Делин, бе представена от Емил Делин, който разполага с вече написана родова история, дело на неговия баща. Освен че даде дума да участва в третия том, той "хвърли ръкавица" към представителя на рода Русинови за участие в тази благородна мисия. А представената от Мария Иванова уникална родова история на рода Шипка, започната и писана още по времето на живота във Винга, показа как съзнанието за силата на родовата памет у банатските българи винаги е била живият мост, по който вървят поколенията. В изданието ще се включи и фамилията Янчин, която също разполага с почти готова написана история.

Идеи за издаване на бъдещ сборник по случай честването на 120 години от основаването на Асеново през 2012 г., както и книжка с описание на всички родове и жители на селото, бяха очертани като бъдещи инициативи на читалището в Асеново и на всички родолюбиви асеновчани, живеещи из цялата страна.


 

 

  


 


 


Реклама

ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM