Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

 

90 ГОДИНИ -
КАМЕНОДЕЛНО УЧИЛИЩЕ
КУНИНО

Днес каменоделното училище в с. Кунино празнува 90-годишнина от създаването си. То е единственото по рода си училище на балканския полуостров и едно от трите каменоделски училища в Европа.
Във връзка с юбилея директорът Стефан Стефанов с помощта на учениците и със скромната финансовата подкрепа на бивши възпитаници на училището ремонтираха сградата и лапидариума във вътрешния двор.

Честит празник на всички настоящи и бивши възпитаници и преподаваатели от Каменоделното училище в Кунино!


Създадена е със съдействието на кунинчанина Коста Томов, министър в правителството на Александър Стамболийски, както и при голямото съдействие на чешкото каменоделно училище в Хоржице. През 1921 г. е издаден правителствен указ за създаване на Държавно каменоделно училище. На 2 ноември 1921 г. в Кунино пристига със съпругата си първият директор – чехът Рудолф Браун, който за няколко месеца успява да запише десет ученика. Теоретичните занятия започват на 2 март 1922 г. и тази дата е прието да се счита за рождена на училището. През есента на 1922 г. пристига чешкият учител-специалист Йозеф Шквара. Назначени са и няколко българи, преподаватели по общообразователни предмети и през учебната 1922/23 г. в училището вече се провежда пълноценно обучение. През 1925 г. двамата чехи напускат, а на тяхно място пристигат Станислав Кхун (директор) и Иозеф Краус (учител — специалист). През 1927 г. е назначен първият български учител по каменоделство – скулптурът Атанас Мусаков (ученик на Иван Лазаров и брат на писателя Владимир Мусаков), а през 1928 г. скулптурът Крум Алексов става първият българин, директор на училището.
Първоначално занятията се водят в къщите на по-заможни кунинчани. Край кунинската жп гара през 1922 г. започва строежът на училищната сграда по чешки проект и редовни учебни занятия в нея се водят от декември 1931 г.
На 3 ноември 2006 г. на редовното заседание на Министерския съвет е одобрено постановление за преобразуване на Професионалната гимназия по каменообработване, от държавно училище към Министерството на образованието и науката в училище по изкуствата към Министерството на културата. Понастоящем в Професионалната гимназия по каменообработване се обучават ученици от VIII до XIII клас, които получават образование по професия “Каменоделец“, специалност “Каменоделство“ и ученици от VII до XIII клас по професия “Художник“, специалност “Скулптура“.

  


 


 


Реклама

ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM