Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

 

ДЕВЕТОКЛАСНИК
ОТ УЧИЛИЩЕТО В КУНИНО СПЕЧЕЛИ НАЦИОНАЛНА НАГРАДА ЗА СКУЛПТУРА

Дарин Ганчев, деветокласник в Професионалната гимназия по каменообработване в с. Кунино, област Враца, спечели първото място в категорията "Скулптура" с творбата си "Автопортрет" (мрамор) от Националната младежка изложба-конкурс за изящни и приложни изкуства, организирана от Министерството на културата.

На тържествена церемония, проведена на 1 юни в Арт галерията на НДК, бяха наградени победителите от традиционния конкурс, в който участваха 224 произведения от 220 ученици от 14 училища. Участниците бяха класирани на първо, второ и трето място по 13 специалности, от жури с председател проф. Анна Бояджиева, зам.-ректор на Националната художествена академия и членове - проф. Николай Драчев, декан на НХА и Лора Атанасова, главен специалист в Министерство на културата.
В отделните категории на първо място бяха класирани: "Живопис" - Калина Мухова, НУИИ, София; "Графика" - Елена Фърчева, НУИИ, София; "Художествена керамика" - Милица Краева, НГПИ, Троян; "Художествена дърворезба/мебел" - Галина Динева, НПГИ, Трявна; "Художествена обработка на метали - Мона Раданова, НГПИ, София; "Художествена тъкан" - Светлана Георгиева, НХГ, Сливен; "Рекламна графика" - Десислава Харалампиева, НГПИ, София; "Графичен дизайн" - Христо Буцев, НХГ, Сливен; "Детски играчки" - Симона Илиева, НГПИ, София; "Иконопис" - Иво Райков, НХГ, Пловдив; "Пространствен дизайн/аранжиране" - Мария Бакова, НГПИ - София и "Театрален, кино и телевизионен декор" - Ася Шумелова, НГСЕИ, Пловдив.
Класираните на първо, второ и трето място имат право на едногодишна стипендия при условията на Наредбата за реда и условията за предоставяне на закрила на деца с изявени дарби.
По повод наградата на Дарин Ганчев, директорът на Професионалната гимназия по Каменообработване в с. Кунино, скулпторът Стефан Стефанов, каза: "Гордея се с моите ученици! Миналата година взехме и трите награди в категория "Скулптура" - Николай Чемберски, който тогава спечели I място, участва и сега с "Мислител", както и Кирил Калафунски, класирал се трети, днес показва композицията от варовик и гранит "Докосване". От представянето ни през тази година е очевидно, че не може да става и дума за отстъпление - убедете се сами! Но най-хубавото е, че наградените ученици са съвсем млади - Дарин е в IX клас; през миналата година Николай също беше деветокласник, а Кирил - дори в VIII клас."
В изложбата-конкурс единственото в България училище по каменообработване участва още с прекрасната в пластично отношение и майсторски изпълнена "Котка" на Кристиян Димчовски (IX кл.), провокативната фигура "Безпаметен" на осмокласника Мартин Иванов и абстрактна композиция от варовик и дърво "Начало" на Христо Иванов (X кл.)

ПРОФЕСИОНАЛНАТА ГИМНАЗИЯ
ПО КАМЕНООБРАБОТВАНЕ

От Професионалната гимназия по каменообработване обявиха и условията за прием за учебната 2011/2012 г.: за специалност "Скулптура" - след завършен 7 клас - с приемен изпит; за специалност "Каменоделство" - след завършен 8 клас - с приемен изпит; за специалност "Скулптура" - след завършен 9 клас - с приравнителни изпити и за специалност "Каменоделство" - след завършен 9 клас - с приравнителни изпити. Документи се приемат всеки ден от 15 юни до 8 юли 2011 г. Приемният изпит по рисуване ще се проведе на 9 юли 2011 г. от 9.30 ч. За повече информация кандидатите могат да се обадят в училището на телефон: 091202/216; 238 или да посетят страницата на Регионалния инспекторат по обарзованието във Враца www.rio-vratza.com.

Училището по каменообработване в с. Кунино

В Кунино има традиции в каменоделството още от древността. В началото на ХХ век благоприятните предпоставки за развитието на тази интересна и престижна професия нарастват с разкриването на нови находища от висококачествен врачански варовик и построяването на жп линията София-Варна (особено впечатляваща е и уникалната природа в района на селото.) Така съвсем логично в началото на 20-те години се заражда идеята именно тук да бъде построено единственото Училище по каменоделие в България и на Балканския полуостров. По това време, а и сега, в Европа има само четири подобни учебни заведения - в Италия, Германия, Франция и Чехия. С големи заслуги за откриването на училището е тогавашният министър на войната, роденият в Кунино, Коста Томов.
През 1921 г., със заповед на българското правителство на Александър Стамболийски, е създадено Училището по каменоделие. За негов пръв директор е назначен учителят от Чешкото каменоделско училище Рудолф Браун. След него идват и други педагози от Чехия - Йозеф Краус, Станислав Кхун, Йозеф Шквара, които полагат основите на "съвременното каменоделие в България", чиито единствен представител е школата в Кунино.
Официалното откриване е на 2 март 1922 г., а първият випуск е от 10 души. През следващите години броят на учениците нараства значително, като в началото на 80-те години в него вече се обучават едновременно по 40 души за професия "Каменоделец" от област на образование "Изкуства" и около 200 души от област "Машинна обработка".
Училището по каменоделие дава на България плеада педагози, художници и архитекти, сред които личат имената на Петър Тоновски, Крум Декеджиев, Митьо Солаков, Илия Беширов, Гурко Йосифов, Величко Марков, Илия Цеков, Недко Кръстев, Цвятко Сиромашки, Данко Байрамов, доц. Стефан Янакиев, Янаки Кавръков, Маньо Славов, Любен Черкезов, Иван Димчев и др. Възпитаници на училището са работили по скулптурната украса на президентството, Министерския съвет, сградата на ЦУМ, хотел "Шератон", Съдебната палата, Министерството на отбраната, по архитектурното и художественото оформление на големите български градове, националните монументално-скулптурни обекти в Шумен, Панагюрище, Стара Загора, Шипка, Червен бряг и други.
На 2 ноември 2006 г. Професионалната гимназия по каменообработване в с. Кунино беше преобразувана в училище по изкуствата към Министерството на културата и от 2007 г. в нея се провежда обучение по професия "Художник" - специалност "Скулптура" и професия "Каменоделец".

Марио НИКОЛОВ 


 


 


Реклама

ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM