Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

 

23.04.2008

Уважаеми г-н Ботунски,
Изпращам една техническа новост, която подарявам на врачани. Нека я използват както намерят за добре. Молбата ми към теб е да се публикува материала на страниците на вестник "Зов за истина".
Аз за себе си нищо не искам. Щастлив ще бъда ако знам че съм помогнал на своите съграждани да икономисат някой лев от безбожното ограбване, което върши Топлофикация.
Благодаря.
Бъди винаги борбен, както до сега, и се бори за човешката правда!

Инж. Кирил КРУМОВ

МАЛЪК КАЛОРИФЕР

На фигурата е показано едно жилищно помещение, което се отоплява. Температурата е най-ниска при пода и най-висока при тавана. Температурната разлика във височина е около два градуса за всеки метър от височината, по скалата на Целзий.
Ако въздухът от тавана се изведе към пода, тогава се печели топлина. Загубата на еленергия за задвижване на вентилатора е около пет процента спрямо получената топлина.
На фигурата е показано едно такова помещение. Вентилаторът "В" е поставен на пода, където е студения въздух. Върху смукателния отвор на вентилатора се поставя плътно една фуния, която да покрие отвора. Фунията може да се направи дори от картон. Върху тънкия край на фунията се нахлузва плътно края на една тръба. Горния край на тръбата се закрепва за тавана. Когато вентилатора работи, той засмуква топъл въздух от тавана и го пренася към пода. Така се печели топлина. Този метод е изключително ефикасен за приложение при високи помещения.
Лятно време, при големи горещини, съоръжението може да се използва за охлаждане. Тогава вентилаторът се закрепва към тавана, а смукателния отвор на тръбата се поставя на пода. Студеният въздух от пода се подава към тавана и под действието на собственото си тегло пада надолу и охлажда. Всеки може да си направи такъв малък калорифер и да го използва както за отопление, така и за охлаждане.
Идеята за този малък калорифер я подарявам на моите съграждани.

Инж. Кирил КРУМОВ,
Почетен гражданин
на Враца

 


Уважаеми господин Ботунски,
В брой 12/2008 г. отпечатахте техническото ми предложение "Малък калорифер", за което изказвам моята благодарност.
Конструкцията на предложеното от мен съоръжение е подходящо за сравнително малки помещения. Ако съоръжението се използва като отоплител и като охладител в големи помещения, местенето на вентилатора създава технически трудности. За избягването на този недостатък предлагам втори вариант на съоръжението, който е показан на приложената схема.

С поздрав: инж. Кирил Крумов

МАЛЪК КАЛОРИФЕР

На схемата е показан втори вариант на Малкия калорифер, който се състои от два вентилатора. Единият се намира на пода на помещението, а друг е закрепен за тавана. Всмукателните отвори на вентилаторите са обхванати от широкия край на фуния, която плътно обхваща отвора. Тесните отвори на двете фунии се свързват с тръба (маркуч). Тя може да бъде от картон, гума, пластмаса, метал или друга подходяща материя. При тази конструкция не се налага местене на вентилатора.
Когато съоръжението ще се използва за отопление, тогава се пуска само вентилатора на пода. Горния вентилатор не работи. Топлият въздух се движи от тавана към пода. Ако искаме съоръжението да охлажда, тогава се включва вентилатора на тавана, а този на пода е в покой. Студеният въздух от пода отива до тавана и от там пада надолу като извършва охлаждане. Студеният въздух има по-голямо специфично тегло и пада надолу. Двата вентилатора дават възможност за бързо и удобно превключване.

Инж. Кирил КРУМОВ,
Почетен гражданин
на Враца

  


 


 


Реклама

ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"

ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM