Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

 

НАЦИОНАЛЕН ПРОТЕСТ
И СТАЧНИ ДЕЙСТВИЯ?

На 17 ноември се проведе извънредно заседание на Изпълнителния комитет на КНСБ и Националния стачен комитет, във връзка с изявленията на министър Дянков за пенсионната възраст и парите за трудов стаж и професионален опит.
На заседанието бяха обсъдени продължаването и необоснованото задълбочаване на настъплението срещу трудовите и осигурителните права на гражданите и засилващия се натиск върху правото на синдикално сдружаване. Министър Дянков и неговият заместник г-н Горанов грубо погазиха правилата и нормите на социалното партньорство и взривиха социалния мир с изявленията си за суспендиране на постигнатото след тежки преговори и национална протестна акция на КНСБ споразумение от есента на миналата година. Повишаването на пенсионната възраст и отнемането на класа няма да стабилизират пенсионната система в България, заявяват от ръководството на синдиката.
От КНСБ са категорични, че синдикатът е длъжен да противодейства на безпрецедентния натиск върху правата на хората и обезличаването и обезсмислянето на социалния диалог и сътрудничество. В тази връзка приемат следните решения:
1. На насроченото за 20.11.2011 година (неделя) от 11.00 ч. заседание на Консултативния комитет между КНСБ и КТ "Подкрепа", с участието на двата Национални стачни комитети и представители на федерациите, синдикатите и съюзите, ръководството на КНСБ да предложи:
- обсъждане на оттеглянето от НСТС на делегациите на двата синдиката;
- стартиране на национална подписка за подготовка и провеждане на ефективни национални стачни действия срещу повишаването на пенсионната възраст и отнемането на класа;
- провеждане на национален протест пред Парламента във времето на подготовката и обсъждането на анонсираните от Дянков намерения.
2. Ръководството на КНСБ незабавно да информира Европейската конфедерация на профсъюзите, Международната организация на профсъюзите и Бюрото за работнически дейности на МОТ(АКТРАВ) за случващото се в България и да поиска международна подкрепа на борбата на трудещите се у нас.
3. Призовава министър председателят г-н Бойко Борисов да заяви държи ли на ангажиментите по Националното споразумение, скрепени с неговия подпис. Да оцени поведението на вицепремиера и министър на финансите, както и социалните и политически последици от неговите изявления и очакваме покана за спешна среща, за да се избегне ескалация на социалното напрежение с непредвидими последици.
4. КНСБ се обръща към всички работници и служители в страната, независимо дали членуват или не в синдикални организации да изразяват открито своето отношение към повишаването на пенсионната възраст и отнемането на класа, като се присъединят към организираните протестни и други действия на синдикатите. 


 


 


Реклама

ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM