Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

 

СВЕТОВЕН ДЕН
ЗА БЕЗОПАСНОСТ И ЗДРАВЕ

Над 150 милиона трудови хора по света претърпяват трудови злополуки или се нареждат сред професионално заболелите граждани на планетата, заяви Мила Иванова председател на РС на КНСБ по повод световния ден по безопасност и здраве на работното място 28 април. Повече от два милиона и двеста хиляди работници умират ежегодно в резултат на трудови злополуки и професионална болест.
В развитите страни се наблюдава спад в броя на злополуките с фатален край, който се дължи на по-голямото внимание, отделяно на превенцията и управлението на безопасността и здравето при работа, и на намаление на дела в икономиката на редица традиционно тежки и опасни производствени сектори.
Все повече предприятия включват промоцията на здравето на работното място в програмите с като допълнителен елемент в превенцията на трудовите злополуки и професионалните болести. Дейностите за промоция на здравето насърчават здравословния начин на живот, ограничават злоупотребата с алкохол и наркотици и тютюнопушенето, спомагат за намаляване на стреса и укрепване на психичното здраве, препоръчват здравословно хранене и физическа активност
За периода 1990-2010 година 2876 български работници загинаха при трудови злополуки. За същия период трайно инвалидизирани са 1598 работника, а повече от 228,759 са претърпели злополуки довели до временна неработоспособност.
Икономиката на страната е загубила над 7,5 милиона човекодни и няколкостотин милиона евро непроизведен брутен национален продукт.
До миналата година в България се наблюдаваше постоянна тенденция към намаляване на трудовия травматизъм. За 2010 година обаче се наблюдава увеличаване на трудовите злополуки. По оперативни данни на НОИ през 2010 - у нас са регистрирани 3 110 трудови злополуки, а за 2009 г. - 2 957.
Влошава се качеството на живот, поради непълноценното хранене; въглехидратен дефицит; лавинообразно нарастване на стресогенните фактори, на и извън работните места; влошеното здравно обслужване; ограничаването на възможностите за рехабилитация, профилактика и социална интеграция са част от факторите, които обуславят нарастването на броя на инфарктите и инсултите.

Областна администрация, Инспекцията по труда, синдикати и представители на работодателите почетоха световния ден, посветен на пострадалите и загинали в трудови злополуки. Пред плочата, монитрана на паметника на миньора на разклона за Леденика и село Згориград местните лидери на КНСБ и КТ "Подкрепа",директорът на "Инспекция по труда" във Враца, представител на Българската индустриална асоциация и областна администрация почетоха с поднасяне на венци и цветя и едноминутно мълчение паметта на всички хора, загубили живота си на работното място.

 


 


 


Реклама

ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM