Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

 

"БОГАТИ С МИНАЛОТО,
РАЗУМНИ В НАСТОЯЩЕТО,
УВЕРЕНИ БЪДЕЩЕТО"

С богат фолклорен концерт, рисунка на асфалт по мотиви от ромския и български фолклор и изложба на рисунки във фоайето на читалище "Просвета" завърши втория модул "Изучаване на ромския и българския фолклор чрез песен, танц, слово и рисунка" от проект "Богати с миналото, разумни в настоящето, уверени бъдещето", който СОУ "Васил Воденичарски" Хайредин реализира вече девети месец.

Проектът се финансира от Центъра за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства - София и има за цел чрез разнообразна извънкласна работа да направи училището привлекателно за децата и учениците от ромски произход.
Модулът "Изучаване на ромския и българския фолклор" бе реализиран в рамките на шест месеца. Участниците бяха разпределени в три групи, според техните предпочитания. Едната група се занимаваше с изучаването на историята на циганския народ. Нейната дейност приключи с викторина, в която пред доста широка публика се състезаваха трите отбора "Ром","Дом" и "Йон". Победител стана отбор " Дом", който с изчерпателните и интересни отговори спечели публиката и журито.

Втората група изучаваше ромския и българския фолклор чрез песен, движение и слово. Участниците в тази група разучиха и представиха по време на концерта най-популярните обичаи "Коледуване" и " Банго Васил", ромските танци "Челеуна", "Изручана" и "Абдай", българските "Шумадиа", Чукурлана и Торлашко хоро, ромския химн и още много ромски и български песни, които вдигнаха на крака пристрастната публика, състояща се от над 150 гости, родители, близки и съученици на изпълнителите.
С 60 рисунки се представиха в художествената изложба участниците в групата по изобразително изкуство. Те рисуваха по фолклорни мотиви, басни, приказки и обичаи.
В деня на концерта в рисунката на асфалт взеха участие 36 деца, които нарисуваха своята представа за ромския живот.
Проектът продължава с новия модул по планинарство и гребане, в който са включени занимания по ориентиране, планинарство, нощувка нА бивак, рафтинг и каяк в бързи води. 


 


 


Реклама

ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM