Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

 

ЩЕ СЕ РАЗВИВА ЛИ И КАК
БЪЛГАРСКИЯТ СЕВЕРОЗАПАД?

. Вицепремиерът Симеон Дянков във Враца
. Има ли "надежда" за "Химко"?

      

Вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков беше във Враца и разясни пред журналисти стратегията на правителството за развитие на Северозапада.
Симеон Дянков заяви, че засега се работи по-активно в 6-7 области. На първо място е инфраструктурата. Утре (30 март) във Враца ще е председателя на УС на агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ), който ще разясни подробно проектите.
На второ място е привличането на инвеститори. За това е нужна по-добра промоция на региона, както и облекчен административен и данъчен режим. В тази връзка от 2011 година праговете за инвеститори клас А и Б са по ниски - вместо 25 и 20 милиона, съответно са намалени на 7 и 4 милиона лева.
Възможностите за инвестиции са разгледани в 4 сектора - селското стопанство и преработващата промишленост, добиването на инертни материали (каменоломни и др.), туризма (чрез по-добрата инфраструктура да се предложи туристически продукт на средна Европа, вкл. и реставрация и реконструкция на исторически кули, замъци и т.н.) и на четвърто място - енергетиката.
Трябва да се говори и за нови блокове в Козлодуй. Преди месец в Министерски съвет е минало решение да се подготвя възможността при инвеститорски интерес да се представи възможност за VII и VIII блок на АЕЦ "Козлодуй", независимо как върви проекта в Белене. "Дори да се направи Белене, една част от нас смята Козлодуй за доста по-рентабилен проект", заяви министър Дянков. "Заради Япония малко се забавят нещата по тази тема", допълни той.
Друг въпрос е предстоящото връщане на център на НАП във Враца - център на шестата област за планиране. Според министър Дянков това няма да е достатъчна причина за развитието на региона, но ще помогне. В момента Северозападна България внася едва 0,8% от данъците на България.
На въпрос на "Зов за истина": "Смятате ли, че във връзка с тази стратегия за развитие на Северозапада има възможност Правителството да защити държавния интерес и да предприеме стъпки "Химко" да заработи отново?", Симеон Дянков отговори:
- Говорили сме и по тази тема, имаме доста подробна разработка от Министерство на икономиката, аз съм поискал и от моето Министерство на финансите да ми дадат финансова, така да се каже, история, не фактическата история, и съм запознат със случая. Не знам Вие какво имате предвид "да си защити държавата интереса" - може би ще ми кажете. Това е поставено като една задача…
- Държавата едва ли може да стане собственик на "Химко". Просто това не е, поне според мен, това не е бъдещо развитие, просто ни връща в социалистическо време. Не виждам защо държавата трябва да е собственик на химическа промишленост. Самия дълг - то не е нужно да си го купува, просто понеже всичките те са държавни дружества. Най-многото това, което може да стане, е в процеса на несъстоятелност, ако такъв процес тръгне, знаете, че в добрия смисъл на думата може да се влезе в процес на несъстоятелност, за да се изчистят този тип дългове - казва се "оздравяване" това, и от другата страна да излезне една доста по-жизнена компания, която евентуално да търси по-добър собственик. Този собственик едва ли ще е държавата. Но точно по тази тема всъщност сме поискали анализ и от Икономиката и от моето министерство. Мисля, от това което си говорихме и ние, че преди това става въпрос, каква база има тук, икономическа, че една компания, изчистена от част или голяма част от този дълг, защото е сравнително явно, че в сегашното си състояние няма да имат възможност да разплатят този дълг, ще бъде доста по-апетитна за инвеститори. Но това е част от темите, които ще се развиват в следващите дни и седмици като анализ.
З.И. - Ще се ангажирате ли със срок, в който ще завърши този анализ и ще има някакъв резултат?
С.Д. - Даваме си срокове по месеци. В смисъл…, до месец отсега, каквото е направено, ще дойдем да го докладваме… Следващия месец ще го докладваме. Отсега мога да ви кажа, че държавата няма да става собственик и да развива химическа промишленост, просто това време е минало. Това, което държавата може да направи, е при инвеститорски интрес, явно е, че някои дългове са давани без да има възможност те да се събират, спомняте си Кремиковци се надявам... Така че това е възможност, но се прави по анализи.
- Водени ли са разговори или преговори с настоящите собственици?
С.Д. - На този етап ние поне не сме ги търсили, понеже искаме да знаем на каква база могат да … какви са възможностите за такова развитие и дали това са инвеститорите, или трябва да се търси друг инвеститор в бъдеще. Това предстои.

Стоян СТОЯНОВ  


 


 


Реклама

ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM