Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

 

В ЕГИПЕТ ПРЕЗ ЯНУАРИ -
ПОЧИВКА
ПО ВРЕМЕ НА ВЪЛНЕНИЯ

Мюсюлманите имат обичай - един от символите на който неотдавна проумях - да не правят пищни погребения на покойниците си. И символът е: гол идваш на тоя свят, гол си и отиваш. Никакви материални съпътствия не ти трябват в отвъдното - душата стига.
Затова реших без много колебания да изтегля от ДСК и последната третина от извънредните си заплати при пенсионирането (първата използвах за тазобедрена операция, втората за екскурзия до Божи гроб) и да отида до една от най-заслужилите за световната цивилизация страни - Египет.

Бях там от 22 до 29.01. т.г.
Екскурзията ни (с посредник "Алфатур" на мощната компания "Тез тур") започна с полет София - Кайро. Радвах се, че първо сме в Кайро, защото има и обратен вариант - Кайро да е в последния ден. Радвах се, защото след престоя в Хургада и допълнителните екскурзии, да тичаш тепърва из мегаполиса е убийствено. (Тогава не знаех, че тоя вариант ще се окаже в крайна сметка спасителен за нас.)
В този първи наш африкански ден (23.І) посетихме трите величествени пирамиди в Гиза, свинкса пред най-голямата - тази на фараона Хуфу (Хеопс) и националния исторически музей (между другото почти наполовина запълнен само с артефакти от гробницата на Тутанкамон - единствена намерена от археолозите неограбена).

След около 6 часа автобусен преход вече бяхме настанени по хотели в Хургада.
Сега телеграфно за шесте хургадски дни. Курортът е разкошен, плажът - само на 10 минути от хотела ни. Навсякъде можеш да контактуваш с местните на английски или руски. Храната бе чудесна. Червено море (неустановено защо е наречено така, след като е едно от най-прозрачните в света) бе гостоприемно към нас, особено в последните дни (темпетарура 26-28? на въздуха и 22-23? на водата).
Имахме и различни съпътстващи екскурзионни мероприятия срещу допълнително заплащане. Две жени от групата ходиха на двудневно посещение до Йерусалим и Мъртво море, други - на еднодневно до импровизиран от "Тес тур" бедуински лагер в пустинята. Аз се записах за едночасово наблюдение на разноцветните морски корали и рибки от батискаф и на еднодневно посещение на царските гробници в Луксор. Тук прекосихме великата (и най-дълга в света) река Нил с корабче от единия до другия й бряг.

Дотук с приятното. В четвътртък (27.І.) бяхме в Луксор (предния ден бяхме узнали за започналите вълнения на север - в Кайро, Александрия, Суец), а в петък вечер по един руски канал от телевизора узнах, че вече и в Луксор има демонстрации - само ден след като бяхме там.
Вече започна "да ни стяга шапката" и макар в Хургада да бе спокойно (тук хората живеят от туристическия бизнес и подобни вълнения само им го сриват), започнахме да се тревожим за завръщането си. В събота узнахме, че вече летището в Кайро е блокирано и екскурзиите (доколкото още ги има) пропускат египетската столица. Летят направо за Хургада. Сега вече истински се радвахме, че ще си отлетим от тук (спасителният вариант, както споменах в началото).
Пет минути преди полунощ събота (29.І.) вече бяхме на терминал 2 на летището в София. Най-после душите ни се отпуснаха.

Ето така видях януарския Египет: величествен, препълнен с история, но и раздиран от вътрешни конфликти поради социалното неравенство. Радвам се, че бях там, но още повече се радвам, че се прибрах в България жив и здрав.
Завършвам с пожеланието: Дано народът на Египет намери верния път и не съсипе многовековното си наследство! Най-искрено и с любов му го желая.


Димитър МАРКОВ


  


 


 


Реклама

ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM