Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

 

Друго мнение

РЕКВИЕМ ЗА ВРАЦА

На няколко пъти през последните месеци писах за дискриминирането на Враца. Повече няма да го правя - не, че дискриминацията е секнала, просто вече става дума за заличаването на града ни.
Най-болезнено понесохме гибелта на "Химко" - толкова много врачани се препитаваха от него, толкова много средства от комбината постъпваха в общинската хазна! Но не беше само той, повечето други промишлени предприятия или също загинаха, или едва кретат. И терминът "Индустриална зона" тук вече звучи повече иронично, отколкото реално.
Дори за едно от малкото неща, с които днес се гордеем - възходът на ФК "Ботев", се направи много да го заличат (добре, че поне засега не успяват). Ето две заглавия във вестник "Футбол" от 15.11. т.г.: "Болярите" трябва да почерпят младите етрополци" (че ни биха с 2:1) и "Виолетовите" вече гледат към върха" (за победата на "Етър" в Криводол също с 2:1).
Върхът на вледеняващия антиврачански айсберг се показа след решението на един военен министър да закрие поделението ни. Мотивът: Тук военното дело няма традиции. Не знам дали този министър сериозно е учил военна история, ще му припомня само, че не случайно едно село в добричко се нарича Врачанци - от благодарност за бойните подвизи на войните от нашия град.
Освен унижението от унищожаването на по- следното поделение в Северозапада идват и новите икономически и демо- графски загуби за Враца след изселването на военните и техните семейства.
Не ми се иска повече да пиша и за водния цикъл на града - докато ние само си приказваме за него, други (Смолян, например) вече го изграждат. А щеше да има обилно къпани врачанки…
Ето как, дори без да сме в опозиция, с усилието на централната и безсилието на местната власт, си отива един град. Място за голи надежди няма. Безполезни са!
Димитър МАРКОВ


 

 

  


 


 


Реклама

ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM