Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

 

ZOVZAISTINA.COM
В РАЙСКАТА ГРАДИНА

      
      
      
      

"Всички цветя вехнат! Защо? - попита тя студента, който беше седнал на дивана. Ида много го обичаше, студентът знаеше най-прекрасните приказки и изрязваше толкова забавни картини от хартия: сърца, с малки дами, които танцуваха в средата; цветя и големи замъци, чиито врати се отваряха. Бе очарователен човек.
- Всъщност, знаеш ли какво им е? - отвърна студентът - Били са на бал тази нощ, затова са уморени.
- Но цветята не могат да танцуват! - каза малката Ида.
- Могат, когато настъпи нощта и ние заспим, те изскачат радостно от всички посоки. Организират си бал почти всяка вечер.
- А децата не могат ли да присъстват? - попита малката Ида.
- Могат, децата на цветята. Малките маргаритки и теменужки.
- Къде танцуват най-красивите цветя? - попита малката Ида.
- Нали често ходиш пред големия замък, където кралят живее през лятото, в прекрасния парк, пълен с цветя? Виждала си лебедите, които идват при теб, когато им подаваш трошици хляб, точно там има истински бал, уверявам те!" Бяхме там. Миналата седмица. Отворихме вратата и пред нас се откри райската градина. С приказни цветове. С чудни аромати. Толкова пъстро, толкова светло, свежо, красиво. Приказно! Гмурнахме се. Потънахме. Забравихме се.
Холандският парк Keukenhof се намира близо до Амстердам. Създаден е през 1949-та година. Сега, в пролетните месеци, е едно от най-привлекателните места в Холандия.
В продължение на 8 седмици върху 32 хектара разцъфват прекрасни растения и обагрят земята във всички цветове на дъгата. Това приказно място е вдъхновяваща дестинация за милиони туристи от целия свят.
Паркът е отворен от средата на март до края на май, периода, през който разцъфват милионите луковични растения.

 

      
      
      
      

В буквален превод Keukenhof означава "кухенски двор". Историята му е свързвана с името на удивителната графиня ван Бейрен. Тук, през XV век е било разположено имението й. Тук са отглеждани подправките за нейната кухня. Любителка на лова, за своите 36 години тя сменила четири мъже, лежала в затвора и взела участие в няколко войни. В едно от сраженията противник й бил собственият мъж. В средата на XVII век в Европа се разгаря страст към лалетата. А холандските лалета, под въздействието на неизвестни външни фактори, придобивали необикновена окраска. Цените стават високи - луковиците се купуват за баснословни суми. Твърди се, че през 1637-ма година един корен струвал колкото цял имот. Предприемчивите натрупали цели състояния...

Идеята за цветния парк е на местни производители и износители на цветя. През 1949-та година те решават да сътворят нагледна експозиция с търговска цел. Засявали не само лалета, но и нарциси, зюмбюли, японска сакура и др.
Днес Keukenhof е истинско "море" от възхитителни пролетни цветя. Красотата на парка се допълва от вековни дървета, зелени площи, живописни езера, прекрасни водопади, фонтани, канали... По много от алеите са поставени скулптури на известни холандски и чуждестранни майстори от различни епохи...
Ако решите да посетите парка, дори няма да усетите колко часове сте прекарали там. На нас ни се стори миг, а се оказа, че сме се къпали в тази красота цели пет часа.

Кралският парк на цветята Keukenhof е под патронажа на кралица Беатрикс Нидерландска. Тя има собствен павилион, в който ежегодно организира експозиции на цветя. В парка има още няколко такива павилиона. Посетителите на "Музикална градина", например, ще се насладят на красотата на гората с крехките и нежни горски цветя, показали главици в основата на огромни дървета, на фона на красива тиха музика. Огледахме се откъде идват звуците - не открихме. Пак търсихме. Този път открихме - до ствола на голямото дърво, майсторски прикрита в каменен обков, беше малката колона. Както казват - майсторлъка се крие в детайлите.

В "Историческа градина" се почувства цялата харизматичност на Средновековието...
На територията на парка има изложба на автентични кралски шапки, детски кът, лабиринт, ресторанти, кафене, английски чаен павилион и много, много други изкушаващи удоволствия...
Всяка година дизайнерите работят върху създаването на нови, неповторими композиции.
Пълно е с хора от всички краища на света. И се убедихме, истина е - красотата прави хората по-добри. Усмивки искрят, лицата на всички излъчват светлина. Хората поглъщат жадно красотата и се опияняват.
Днес ви каним на една "разходка" из цветните алеи на парка - разходка, която, надяваме се, ще внесе красота в деня ви.
Подайте ни ръка и да се гмурнем заедно в тази приказка, защото както казват "Приказките помагат на децата да заспят, а на възрастните - да се събудят".

ЧЕСТИТА ЦВЕТНИЦА!

Сребрина ЙОРДАНОВА
 


 


 


Реклама

ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM