Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

 

ХОРОТО НА ЕДИН ЖИВОТ

      
      
      
      

В градска концертна зала тази вечер (25.11.2011 г.) се състоя Юбилеен концерт-спектакъл "Хорото на един живот…" посветен на 80 годишнината от рождението на хореографа и Почетен гражданин на град Враца Цветан Тодоров.Сред гостите беше кметът на Община Враца инж. Николай Иванов.
В своето обръщение Николай Иванов заяви: "Днешният ден е своеобразен празник за ценителите на фолклорното изкуство - празник на красотата, на живота, отдаден на танца. Такъв е животът на голямата личност, талантливия творец и хореограф Цветан Тодоров. Неговият позитивен дух и любов към танцовото изкуство са водещи през 30 - годишната му творческа дейност, през която пише либрета, създава авторски хореографии на фолклорни танци и празнични композиции, пет от които са носители на награда за най-добро произведение в България. Неговия талант и творческа дейност не е забравена. И това е така, защото Цветан Тодоров беше посветил живота си на танцовото фолклорно изкуство и го съхрани и предаде на децата на Враца.
Днес неговата вяра и оптимизъм ще открием на сцената в "Хорото на живота" и в сърцата на неговите възпитаници, защото за да поддържаш духа на танца означава да живееш и да се развиваш в един по-различен и възвишен свят, в който човешките отношенията са чисти, а чувствата се изразяват чрез стъпките и движенията. Това е света на изкуството…".
На всички съмишленици и последователи на Цветан Тодоров, на прекрасния танцов екип кмета пожела дръзновение и нови творчески успехи на българската и международна сцена.

      
      
      
      

Цветан Тодоров е създател на десетки танцови състави, подготвил е повече от 50 специалисти по хореография. Сред тях е детският танцов състав "Радост" към Окръжния пионерски дом във Враца, състава на профсъюзния дом "Йордан Лютибродски", а в последните години от живота си и с танцовия състав на община Враца. Наследници на тези формации са Детски танцов състав "Радост" и представителния танцов състав "Хемус". Негови ученици танцуват в Ансамблите "Пирин", "Филип Кутев" и много други формации в България и чужбина. Цветан Тодоров и ръководените от него състави печелят редица призови места и лауреатски звания на национални и международни фестивали и конкурси.
Организатори на юбилейния концерт-спектакъл са Община Враца, Държавен архив-Враца, Регионална библиотека "Христо Ботев", Клуб по краезнание към СОУ "Христо Ботев" и Център за работа с деца - Враца.

      
      
      
      

 
 


 


 


Реклама

ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM