Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

 

КРАЛИ МАРКО, РОБИНЗОН
И ДЪРВЕНИТЕ ПРИКАЗКИ НА МАЙСТОР ОГНЯН

- Една изложба на Регионална библиотека "Христо Ботев" - Враца, Регионално краеведско дружество и Антикварна къща "Ценкулов"

"Едва ли бях навършил седем, когато открих едно голямо, заровено в яхъра съкровище - книгите на мама и на вуйчо Митко. Те бяха наслагани в тежки сандъци. Те чакаха търпеливо да избърша праха им о вехтата си рубашка, за да ми покажат един примамлив свят - света на правдата. В яхъра се запознах с известната жаба пътешественица Гаршин, с дивите лебеди на Андерсен и с омайните сказания на шехерезада от "Хиляда и една нощ". Там намерих печалния гарван на Едгар По и скъпата на сърцето му Анабел-Ли. Тези поеми, преведени с любов и углъбено разбиране от Георги Михайлов, напълниха душата ми с една дълбока, човешка, чиста печал. И аз я нося повече от четирийсет години като най-мил и хубав талисман от детството и я скъпя, и няма да я разменя за никаква повърхностна радост", спомня си преди години авторът на вълшебната песничка, с която и днес викаме зимата "Тихо се сипе първият сняг", роденият и отраснал във Враца поет Цветан Ангелов.

Почти по същото врече, когато малкият Цветан открива своето съкровище, неговият вече отдал се на науката съименник - врачанският окръжен училищният инспектор Цветко Петков прави интересно проучване, на базата на събрани и обобщени данни от анкета, проведена през 1927 г. във всички училища на окръга. Резултатите публикува в своята "психо-педагогическа студия", както сам я определя, наречена "Учениците и книгата" издадена същата година от Врачанския окръжен читалищен съюз. В нея откриваме любопитни данни за книгата и четенето преди почти век, за любимите произведения от български и чужди автори на някогашните деца и младежи. Така докато 14-15 годишните предпочитат "Чито Томовата колиба", "Павел и Верджиния", "Клетниците", "Под игото", "Хъшове" и "Нова земя", техните каки и батковци четат "Дон Кихот", "Граф Монте Кристо", "Възкресение", "Парижката Света Богородица", "Хамлет", "Война и мир", Ботевата и Яворовата поезия и "Нещастна фамилия", то сред любимите книжки на най-малките са приказките "Златното момиче" и "Майчина сълза", легендите за Крали Марко.

Затова и тези заглавия присъстват в наименованието на днешната изложба. Тя е третата от поредицата изложби на Регионална библиотека под надслов "Словото", в които по нетрадиционен начин се популяризира книжовно-документалното наследство. "Крали Марко, Робинзон и дървените приказки на майстор Огнян" е своеобразно продължение на предходните. Целта ни е да надникнем в онзи неразгадаем свят, където "възрастните никога нищо не разбират сами, а за децата е уморително все да им обясняват и обясняват" - както ни разкрива Малкият принц на Екзюпери" - света на детето. Светът на детето преди столетие, чрез рисуваните детски книжки. Заедно с нашите приятели - журналистът Кирил Андровски и Красимир Ценкулов - антикварна къща "Ценкулов" избрахме няколко интересни сборника с приказки и интересни детски списания, книги на майсторите на словото Дора Габе, Атанас Душков, Цветан Ангелов, Асен Босев.

Интересен екземпляр от приказките за деца в стихове "Гори тилилейски" на Елин Пелин, с посвещение и автограф до събрата по перо Атанас Душков. Броеве на издаваното от тандема Никола Балабанов - Яна Язова детско илюстровано списание "Блок", от обичаното "Другарче". Разбира се представяме и издания от любими, според цитирана анкета заглавия: "Чичо томовата колиба", "Хитър Петър", "Островът на съкровищата", "Крали Марко". Излагаме три издания на обичания от поколения читатели "Робинзон Крузо", първото е от 1909 г. Разбира се миниатюрните издания присъстват и в тази експозиция - това е едно рядко и интересно сборниче с приказки, от библиотека "Бисерчета" на популярното издателство Ш.Ф.Чипев, съществувало до 1944 г.. Малкото бисерче е наречено "Малката принцеса слънце" - с твърда подвързия и цветни корици, 94 странички с размер 8Х8 см. Представяме ви и един интересен сборник от 1896 г. "Игри и полезни забавления" - където преводачът от руски Д. Тончев включва и българския опит в областта на възпитанието и развитието на личността чрез играта. "Всеки човек идва от света на своето детство"(отново Екзюпери) - можем да се върнем за малко там и ние, порасналите деца, не само с рисуваните книжки, но и с рожбите на майстор Огнян Кръстев - успял да превърне дървото в приказка без край и да заговори на разбираем за малки и големи език - езика на Пинокио, оживялото дървено човече или на вечния палавник Герчо. За своя другар, палавото дървено човече - Юнак Герчо, ненадминатия акробат и гимнастик от детството на мами, баби, пра- баби и дядовци, авторът твърди, че е съвършено конструиран - само една частичка да липсва и Герчо вече не може да функционира.

Децата от ЦДГ "Дъга" и журналистката Цветана Евгениева първи тръгнаха по шарената приказна пътека. Сред любимите традиционни играчки на децата и вчера и днес са дървеното влакче, кончето с каляската, малките дървени пумпалчета, кречеталото и разбира се "Лю - Лю", познато сега като "Йо-Йо". В голямата Книга на книгите майсторът написа: " Светът на детето и на неговите играчки е светът на бъдещето!"

Калина Тодорова

 


 


 


Реклама

ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM