Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

 

ТРЕТИ САМОСТОЯТЕЛНИ ЧЕТЕНИЯ
НА РЕГИОНАЛНО КРАЕВЕДСКО
ДРУЖЕСТВО - ВРАЦА

На 18 април 2012 г. в рамките на Националния Маратон на четенето в Регионална библиотека "Христо Ботев" се проведоха поредните четения на краеведите от Врачанска област. Представените 14 проучвания бяха предизвикаха голям интерес сред присъстващите. Две от тях - "Първата искрица" на Светлина Берова и "Васил Бенчов - едно от знаковите имена на Бяла Слатина" са посветени на 120 годишнината от основаването на читалище "Развитие - 1892", която ще се чества през тази година. Разработката "Първите пет години на Окръжна библиотека "Христо Ботев" - гр. Враца (1954-1958) на Блага Атанасова поставя началото на написване история на библиотеката, която през 2014 г. ще чества своята 60 годишнина. С училищна тематика са "СОУ "Христо Ботев" - Враца: Празници и традиции, пренесени през времето" на Мая Антова, "Засилване на интереса на учениците от изследователската работа в Държавен архив" на Зоя Йончева.
"Любопитни факти от "Изпитна ведомост" за завършен прогимназиален курс на учениците от трети прогимназиален клас при Соколарската народна прогимназия за учебната 1936/1937 г." поднесе Румяна Цветкова, която представи и самите първоизточници, с които е работила. С историческа тематика са представените "Някои нови данни за Оряховския революционен комитет" на Деница Петрова и "Нови данни за дейността на македонските преселници - зографи във Врачанската епархия след Освобождението" на Весела Пелова". С родоведска тематика са "Родословието на фамилията архитекти Николови (Стаматови)" на Ваня Желязкова и "Милевият род от Кюстендил през Желево, Торонто и обратно" на Бойка Лозанска. Интересни като теми бяха и "Благовестници: вярвания и наричания, свързани с прелетните птици от Врачанско и Пловдивско" на Калина Тодорова", "Почетните граждани на Мездра" на Мирослав Гетов", "Циганите в с. Баница" на д-р Анета Дилова и "Ръкописна книга на Врачанската книжовна школа от 1644 г." на Кирил Андровски. В своето представяне "За изселването от Зверино през 1946 г." Ивана Захариева представи две карти за пътя на изселниците и установяването им в Добруджа и стари снимки на хора от нейния род, които също са сред тях.
С определен принос към краезнанието във Врачанския край, направените краеведски разработки ще бъдат включени в общ сборник от Вторите и Третите самостоятелни четения, който предстои да излезе през 2013 г.

Блага АТАНАСОВА


 


 


 


Реклама

ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM