Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

 

Мъдри думи за

ЛЮБОВТА И … ЖЕНИТБАТА

ГОРИ, ЛИБЕ, ГОРИ,
я за тебе гора
като лен за вода,
босиляк за роса,
трендафил за сенкя…

Любовта е огън. На човек, когото обичаш, ще кажеш: "Изгорех за тебе!", на човек, който вече ти е безразличен: "Отгорех от тебе!", пък каквото ще да става. И друго ще кажеш: "Дето ме викат - там ходя, отдето ме гонят - оттам бягам!", защото "Младост до века не трае, на младост биват полуди!" когато те корят, че честичко "прескачаш" момини порти и невестини двори, пък и... "Добро време и хубава жена не омръзват." И трето ще кажеш: " Една е тази, дето на сърце ми е паднала, на сърце ми е легнала! - От нея кой има сили да ме отдели?", а нали "Севда е по-лоша от болест" и "Кашлица и любов не могат да се скрият." Това е така, но все пак запомни:
- "По премена срещат, по ум изпращат."
- "Ум царува, ум робува, ум патки пасе."
- "От много ум глава не боли.", но когато си "луд за двама" и "ни се водиш, ни се караш", а "глава не увира" нека бъде "Глава правила - глава теглила!"

Щом си стигнал до женитба, още "акъл ще ти дам" за това "женило - пусто чернило", за това "венчило - черно робило":

- Вземи си мома работна, дето "крак не подвива", защото старите казват "Залудо работи, залудо не стой!" и "На работливите работата секогаш спори."
- Вземи си мома гиздава, да е "като байрак на орото", "като на пара да стъпя", "като оди - чаршията да носи" .
- Вземи си мома хубава, макар че има дума: "Много (х)убост не е на (х)убаво!", "Хубост в паница не се топи." и още - "Който има хубава булка панаир му не требва".
- "От мааната жена и наапана чушка далек да бегаш!" и да помниш - "Малка мома - ранно цвете."
- Вземи си мома "от своята черга", защото "секо село си има башка адет, па и сека къща" - тъй ще сте "лика прилика като два стръка иглика".
- А дали е умна и разумна и дали за теб милее, ще я изпиташ, като я попиташ три неща: какво е по-бързо от вода, какво е по-сладко от меда, какво е най-мило на света? Ако ти отвърне: "око е най-бързо на света, сън е по-сладко от меда, либе е най-мило на света" - вземи я.
- Най - накрая - каквото и да ти приказват, знай - то е "до късмет": не случиш ли - "С чрън повой си повиван", случиш ли - "Късмет си извадил". Ама и тогава "на жена вера да немаш" и й са "радвай само коги спи, инак ше а разглезиш"!

Ако е приказката за жената, слушай:
- Не глези си жената - ще ти се качи на главата.
- На кон, дето стои, на куче, дето лежи и на жена, дето мълчи вяра да нямаш.
- Вол се връзва за рогата - жена за езика.
- Коя кокошка много крека, яйца не снася.

За дом и челяд хората казват "Къща - църква, жена - уруглица, деца - грозд, крави - ангели, кола - топ.", но да си "опичаш акъла" - "Първо да помисли главата - после да продума устата", защото "от гадините само гарванът се жени на къща, затова е толко чрън." Но ако уви те налегне тази участ сам си се теши с мъдрите думи "само не се живее" - "сама ръка и в Дунав се не мие"... и най-важното:
КОЙТО СЕ ЖЕНИ, МАМО, БЕЗ ЛЮБОВ,
без любов, мамо, и мерак -
булчето му да е, мамо, царкинче,
нему се струва циганче.
Който се жени, мамо, с любов,
с любов, мамо, и мерак,
булчето му да е, мамо, циганче,
нему се струва царкинче…

Народните мъдрости от Врачанския край, събра и подреди
Калина ТОДОРОВА,
РБ "Христо Ботев" 


 


 


Реклама

ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM