Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

 

ЛИТЕРАТУРНОТО НАСЛЕДСТВО НА ИВАН ОСТРИКОВ

Регионална библиотека "Христо Ботев" - Враца е новият дом на публикуваното и ръкописно наследство на Иван Остриков. Дъщерята на родения във Враца белетрист и драматург Христина Острикова дари на отдел "Краезнание" колекция от цени негови лични вещи, ръкописи, фотографии и книги с думите: "Баща ми е от тук и тук все още неговото име значи нещо."

Иван Остриков е роден на 4 август 1929 г. в гр. Враца. Завършва право в СУ (1952) и икономика във ВИИ (1953). Работи като икономист и адвокат, редактор (1963/71) в сп. "Септември". От 1971 до 1980 е редактор в Българска кинематография - творчески колектив "Средец". Автор на белетристични и драматургични произведения за деца и възрастни - пиеси, родиопиеси, сценарии за телевизионни филми и новели, между които сборниците с разкази "Честност под наем", "Така изгарят диамантите", "Границите на любовта". Негови произведения са превеждани на руски, полски, чешки, унгарски и др. Сценарист на игралните филми "Необходимият грешник" (реж. Борислав Шаралиев) и "Този истински мъж" (реж. Ал. Обрешков). Пиесите му са поставяни на сцените на Софийски, Пловдивски, Варненски и Врачански драматичен театър, Театър 199.
"За един кратък живот малко неща ни се случват, над малко неща се замисляме и още по-малко чувстваме. Апелирам да повярвате на разказа ми, преди да ви се е случило същото" - е мъдрият призив на един от героите му. Кръговратът на времето и неговата безбрежност - неопределимата и неразличима "ширина на океана" - "границите на любовта"… От "Честност под наем" до "Продадено небе" авторът ни дарява с един невероятен свят, сътворен от търсещото му перо и изпълнен с откровения, нескрити послания и "скрити тайнствени знаци" - белег за "истинската сладост на живота".
Мястото на ръкописите и на книгите на един писател е в библиотеката - всеки може да се докосне до тях. И докосвани от читателя да им се вдъхва живот. Наследила от баща си копнежа по белия лист и писаното слово, Христина Острикова сътрудничи на редица литературни периодични издания, автор е на два сборника с разкази. Може би затова сред мотивите й да дари семейните реликви на библиотеката във Враца са и желанието за личен принос към опазване и предаване на родното, истинското, неповторимото "бащино огнище" чрез образи на личности, история, бит, традиции и вярвания, художествено слово! "За да не се разтворим безследно като капки в дъжда…" - обобщава поетично тя.

Калина Тодорова 


 


 


Реклама

ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM