Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

 

МИНАЛОТО НА РОДНИЯ КРАЙ -
ПОСЛАНИЕ КЪМ БЪДЕЩЕТО

На 17 ноември 2011 г. Регионална библиотека "Христо Ботев" за осми пореден път бе домакин и основен организатор на Регионалната краеведска конференция "Миналото на родния край - послание към бъдещето" с тема за 2011 година: "Природни и културно-исторически забележителности от Врачанския край". Инициативата е ежегодна и се провежда съвместно с Регионален инспекторат по образованието - Враца. Всяка година в областния град се събират утвърдени и начинаещи изследователи от целия Врачански край за да представят новите си проучвания и надникнат в разработките на своите колеги, да споделят проблеми и обсъдят решения.

"Тази година темата за природните и културно-историческите забележителности провокира много млади хора в клубове и различни организации да предприемат краеведски разходки и проучвателни експедиции, да потърсят и открият непреходните ценности на врачани." - каза при откриването на форума директорът на библиотеката Силвия Врачовска и сподели своето желание конференцията да прерасне в национална. Митонка Червеняшка - началник отдел "ИОМД" към Регионален инспекторат приветства участници и гости, пожелавайки им нови творчески успехи. В конференцията участие взеха историците Весела Пелова, д-р Анета Дилова, Румяна Цветкова, археолозите Пламен Иванов и Георги Ганецовски, краеведите Ивайло Никодимов, Ивана Захариева, Калина Тодорова и Виолета Кръстева, библиотечните специалисти Павлина Русева, Надежда Михайлова, Юлия Влайчовска, журналистите Цветана Евгениева и Майя Пеева и клубовете и младежките краеведски обединения към СОУ "Никола Войводов", СОУ "Христо Ботев", Езикова гимназия, СОУ "Козма Тричков" във Враца, такива към читалищата и училищата в селата Добролево, Борован, Паволче и Девене, както и правнучката на зографа Велко Илиев от Оряхово - Милена Кирилова. Специален гост бе Блага Атанасова - председател на Регионалното краеведско дружество и инициатор на започналата преди осем години, превърнала се в ежегодна, проява.
Освен природните, духовните богатства, с които се слави "нашата райска земя от белия Дунав до Балкана", участниците бяха провокирани от Весела Пелова - главен експерт в Държавен архив - Враца на дискусия по темата "Символите на стара Враца в превратностите на историческите епохи": емблематични за града ни "сгради с минало", които днес се превръщат в руини. Какво можем да направим ние, културните институции и гражданите, за да спасим символите на града, къде е нашето място днес при разрешаването на конкретни проблеми, свързани с опазването на културното наследство на града ни.
Изложбата подбрани фотографии "Природните и културни забележителности на Врачанския край през обектива на Петър Петров" бе част от инициативата и ще остане експонирана в библиотека и през следващите две седмици.
 


 


 


Реклама

ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM