Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

 

ЕДНА ГОДИНА РЕГИОНАЛНО
КРАЕВЕДСКО ДРУЖЕСТВО

Сбъдна се мечтата на много краеведи за организирана краеведска дейност не само във Враца, а и във Врачанска област. На учредителното събрание присъстваха 30 човека и всички те станаха член-учредители на Регионалното краеведско дружество към Съюза на краеведите в България.
Не може да не ни радва факта, че все повече се увеличава броя на желаещи да станат членове. През тази година са подадени 9 молби и всички са удобрени от Управителния съвет.
Започнахме работа с много ентусиазъм и разнообразни инициативи и желанието да заемем достойно място сред другите Регионални дружества, членове на Съюза на краеведите в България. Като начало съвместно с отдел "Краезнание" на Регионална библиотека съставихме Календар за 2010 година "Бележити личности и събития от Врачанския край" и Библиография на излезлите краеведски книги в периода 2000-2010 година.
Първата изява на дружеството беше на 21 април 2010 година, когато проведохме Първото самостоятелно четене.
Първото самостоятелно издание на дружеството е приложението "Празничен благо- слов" в 4 страници, съставено изцяло от Калина Тодорова и Весела Пелова.
Подготвен за печат е и материал за Бистрешкия манастир "Св. Иван Пусти", съставен от Пламен Иванов, Калина Тодорова и Весела Пелова със снимки на Боян Пищиков.
На 20 май т. г. Калина Тодорова участва в XXI-те краеведски четения в Монтана, където пред- стави краеведското си проучване "Пазители на храма" за каменно-пластичната украса на храма в с. Живовци.
Калина Тодорова, Весела Пелова, Анета Дилова и Ивана Захариева участваха в творческия проект "Сладкодумците" - среща на три поколения разказвачи от Врачан- ския край, съвместна инициатива на клуб "Краезнание" към Регионална библиотека, СОУ "Никола Войводов" и Регионално краеведско дружество.
На 30 ноември 2010 година в Регионална библиотека "Христо Ботев" се проведе Седмата краеведска конференция "Миналото на родния край - послание към бъдещето" на тема "Личности, допринесли за развитието на Враца и Врачанския край".
Искам да изкажа благодарност, от името на Управителния съвет на дружеството, на Регионална библиотека, електронните медии VISIT VRATZA и Враца плюс, в-к "Враца днес", "Шанс нюз", "Зов нюз", "Зов за истина" и "Слово плюс" (Монтана).
В Регионална библиотека се намира седалището на краеведското ни дружество. В сайта на библиотеката има уеб- страница Регионално краеведско дружество, в която се отразяват не само съвместните ни дейности, но и наши самостоятелни изяви.
През 2010 година излязоха от печат пет книги на наши членове. Три от тях са на Ивайло Никодимов - "С навуща на краката : Родът на навущанете от село Габаре, Белослатинско", "Записки на Вълко Петков от село Долна Кремена, Врачанско за превземането на Одринската крепост 1913 година" и "Под ореше столовато : 26 автентични песни от село Габаре, Бело- слатинско" и две на Огнян Пищиков "Речнико на Баце : Пътешествие в забавното и подсъзнателното: Езиков пътеводител до Враца и обратно” и "Бисерите на Баце: Велики мисли и любими изрази на Баце, без които езикът на Баце не съществува".

Блага АТАНАСОВА


 

 

  


 


 


Реклама

ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM