Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

 

ОЩЕ ЕДИН УНИКАЛЕН МУЗЕЙ
В БЪРДАРСКИ ГЕРАН

Банатското българско село Бърдарски геран се слави с обичта към миналото и традициите. В него е единственият етнографски музей в общината, наречен "Банатска къща", създаден през 1987 г. по повод честването на 100-годишнината на селото. Жителите на Бърдарски геран имат забележителен нюх за стойностното и са страстни колекционери. Пример - уникалният музей, който създаде в къщата си Стефан Франев, най-младия любител музикант от фамилията Франеви, в която любовта към музиката се предава от баща на син от поколения. Стефан свири на тромпет от четиригодишен и бързо успява да се включи в състава на селския "оркестър за сватби и погребения", наречен "Банатска духова музика".
Интересът към старинните предмети започва от първия досег до някогашните музикални инструменти, грамофони, носии, предмети на бита. Събира от възрастни хора различни предмети. Стефан разказва как като питал някоя баба дали има стара ютия или нещо друго, тя му казвала да се качи сам на тавана и да си вземе каквото намери за колекцията. Така събира ценни вещи, които сега са в сбирката,превърната в обич към родното, към миналото, към традициите, към Бърдарски геран. И запазва духа на банатските българи.

Светлана Караджова
 


 


 


Реклама

ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM