Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

 

НЕОБХОДИМАТА ПРОМЯНА

Наближава отчетно-изборната конференция на Общинската организация във Враца, а и конгреса на Българската социалистическа партия. Левите сили ще трябва задълбочено да обсъдят случилото се, причините, поради които "червеният бастион" Враца, във всички поредни избори за местна власт след 2003 година, губи позиции в управлението и подкрепа сред населението, както и да предприемат последователни мерки за излизане от критичното състояние.
Не, не са загубили своята значимост, а и актуалността си, социалистическите идеи. Братството, свободата, солидарността, правото на равен старт, социалната справедливост - са занимавали и занимават умовете и сърцата на милиони хора от всички континенти, които споделят убеждението, че този свят не е само на предприемчивите и на наследилите богатства, а на всички.
Неслучайно левите идеи са защитавани от най-светлите умове на човечеството - английският писател Чарлз Дикенс, британските философи Джереми Бентъм и Джон Стюард Мил, френският поет и писател Виктор Юго, нобеловият лауреат Албер Камю, художникът Пабло Пикасо, забележителният Алберт Айнщайн, писателите Луи Арагон, Ромен Ролан, Максим Горки, Бертолт Брехт, Владимир Маяковски, Никола Вапцаров, Михаил Шолохов, Пабло Неруда, Жан-Пол Сартр… Към тези идеи клони преобладаващото мнозинство на европейската, а и на световната интелигенция (Ноам Чомски, Видал, Мур, Емир Кустурица и пр…)
Защо във Враца нещата приеха такъв обрат?
Още в 2003 година централното ръководство на БСП не обърна внимание на ставащото във Враца, Видин, Смолян, Сливен, Кюстендил, Благоевград и др., не обърна внимание на напомките, че областни и общински лидери се "капсуловат" и прогонват всичко можещо, кадърно, че се обграждат с посредственост, за да бъдат в постоянни "видими позиции". Партията остана, и в момента е, с ограничен и недостатъчно можещ актив. Посредствените, както живота не веднъж потвърждава, печелят на своя страна само посредствени. При тях няма как, не е възможно да се събере талантливата част от населението. Тя и не е желана.
От "битката" за местните избори през 2003 г., подир мъчително отлаганата и проведена през 2004 г. Извънредна конференция, тръгна бавното и сигурно отслабване на врачанската общинска организация.
От тогава кмет на Община Враца, издигнат от БСП, не е избиран. (Сегашният кмет на Враца инж. Николай Иванов се кандидатира като независим, и бе подкрепен от по-широк граждански и политически кръг. Разбира се - и от БСП). Преди този избор, в кметската надпревара, председателя на БСП и кандидат за кмет на частичните избори през 2009 год. - Цветелина Дамяновска спечели незавидните за БСП двадесетина процента. На два последователни вота през 2007 год. и 2011 год. БСП има - първият път 8, а на последните избори 7 съветници в 37-местния общински съвет. Тотално се срина и подкрепата за кандидатите на БСП за кметове на селата в Община Враца - само трима на последните избори.
Отливът - драстичен и болезнен, ниският процент гласували в изборите за евродепутати - безпрецедентен.
Не, това не е "червеният бастион" Враца!
Нищоправенето в Общинската организация на БСП продължава и заплашва самото съществуване на партийните организации. По едно противоуставно решение, по 5-6 организации провеждаха съвместни събрания, на които се събираха по-малко хора от състава на една от организациите. Това означава, че взетите решения са нелегитимни, че живота на първичните организации замира.
Със същите методи, с които си служеше Димитър Гъндев, бишия председател на БСП в общината, бе отстранен от "неговите" хора през 2010 год. Смяната не отстрани, а продължи и задълбочи интелектуалната недостатъчност и авторитет на предното и на днешно ръководство.
Бедността на идеи и действие на Общинския съвет на БСП, отслабените основни организации, поставя общинската организация в особено положение, когато трябва да се отстояват социалната политика и позиции в обществения живот на града и общината.
Организацията сериозно трябва да подобри качествения си състав. Както е задължително подмладяването, така е желателно използването на уменията и възможностите на кадрите от всички поколения. Необяснимо не се привличат от ръководния орган хората с богат организационен и професионален опит (бивши министри, депутати, ръководни дейци на Общинската организация, ръководители на икономически структури, на граждански и творчески формации), с влияние сред населението на общината.
Необходима е, задължителна е цялостна промяна - на начина на ръководство, на самото ръководство, на отношението към партийните членове, на вниманието и грижите към симпатизантите, към гражданските сдружения и организации, към подобряване качеството на живот на всички граждани.
За да бъде бастионът бастион!
Във Врачанско има способни мъже и жени, които могат и ще изведат човеколюбивата идея на светъл друм. Които няма да отблъскват - ще приобщават. Делегатите на предстоящата партийна конференция е добре да изберат именно такива хора - с качества и достойнство. Те от своя страна да изрекат: "Кураж дружина, вярна, сговорна!" И да я поведат.

Владимир ПЕТКОВ

 
 


 


 


Реклама

ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM