Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

 

ЕВРОПЕЙСКАТА НОЩ
НА ПРИЛЕПИТЕ

С голям интерес премина отбелязването на Европейската нощ на прилепите във Враца, организирана за втора поредна година от Дирекция на Природен парк "Врачански Балкан" и Национален природонаучен музей София.
Над 70 любознателни възрастни и малчугани успяха да се докоснат до потайния живот на прилепите чрез специално изградените работни ателиета - "Прилепите в моето въображение" и "Екология и биология на прилепите". Тази година беше показана и уникална фото изложба от 28 професионални снимки, които заедно с обяснителни текстове разказват за интересни факти от живота на прилепите.

Денят продължи с презентацията "Прилепите в моя свят" и томбола с награди, осигурени от Националния природонаучен музей София. Най-важното, което научиха децата, е че прилепите освен че на са страшни, са много полезни за човека. Един прилеп изяжда насекоми с тегло 1/3 от неговото собствено тегло и играе важна роля за ограничаване на тяхната популация.

Природен парк "Врачански Балкан" е един от най-богатите прилепни райони в България. Тук се срещат 22 вида прилепи от общо 33 вида срещани в страната. Често пъти, обаче, поради незнание или невнимание човек застрашава живота на тези бозайници чрез изсичането на стари дървета, пръскайки с пестициди и др.
Всички, пропуснали инициативата, могат да посетят Природозащитен център "Натура" където ще получат разнообразни рекламни и информационни материали за прилепите и тяхната роля в екосистемата.

 


 


 


Реклама

ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM