Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

 

ЩЕ СТАНАТ ЛИ V И VI БЛОК
НА АЕЦ "КОЗЛОДУЙ"
НОВИТЕ "ЗЛАТНИ КОКОШКИ"?

Срокът на експлоатация на пети блок да бъде удължен с 20 години и опция за още 10, е целта на подписания договор за комплексно обследване на фактическото състояние и оценка на остатъчния ресурс на оборудването и съоръженията на V и VI блок на АЕЦ "Козлодуй". Това каза изпълнителният директор на централата Александър Николов. Втората част от проекта, каза той, АЕЦ ще финансира със собствени средства. В тях ще влезе и част от печалбата за 2012 г.

При сегашните цени на енергията, за тези двадесет години двата блока ще генерират енергия на стойност 11 млрд. евро, при първоначална инвестиция от 250 милиона евро. "Ние в момента сме лишени от "златните кокошки" I до IV блок, но V и VI блок ще се превърнат в нови такива", допълни Николов.

От АЕЦ "Козлодуй" са задължени 4 години преди изтичането на лицензите на блоковете да представят анализ и план за изпълнение на предписаните мерки пред АЯР, а срокът за изпълнение на плановете е 18 месеца за V блок.

266 милиона евро ще струва удължаването с 20 години на работата на двата работещи реактора на централата в Козлодуй. 31 243 087 лв. е стойността на договора на централата с Консорциум, ръководен от френската компания "Електрисите дьо Франс" и руската "Росенергоатом" за проучване на начините за удължаване на експлоатацията на мощностите, като в хода на преговорите е постигнато 15% намаление от офертната цена. Цената е по-висока от плануваната преди 3 години, защото се е приело анализа да се направи по приета и приложима в Европейския съюз методика.

Заедно с модернизацията за удължаването на експлоатационния срок ще се работи и по увеличаването на мощността на реакторите с 60 мегавата. Сега, при експлоатация на реакторите през зимата, се достигат 1040 мегавата. При увеличаване на мощността след подмяна на турбината ще се достигнат 1100 мегавата. Изпълнението на двата проекта едновременно ще спести средства по обследване на използваната турбина, нужно при кандидатстване за новия лиценз.
Работите по модернизацията ще се извършват в предвиденото време за плановите годишни ремонти на реакторите, според приетия бизнес-план.

 

 


 


 


Реклама

ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM