Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

 

АЕЦ "КОЗЛОДУЙ"
ОТВОРИ ВРАТИ ЗА 451
ВЪНШНИ ПОСЕТИТЕЛИ

"Ден на отворени врати" се проведе в АЕЦ "Козлодуй" на 9 юли, събота. Най-нетърпеливи бяха 18-годишната Миглена Димитрова от Плевен и Гергана Захариева от Козлодуй, на 17 г., които се регистрираха първи за посещение. Осеммесечната Дана Цолова от София бе най-малкият гост на атомната централа в този ден, а Петър Славков, на 79 г., от Монтана - най-възрастният.
Денят на отворени врати за пореден път доказа големия интерес към инициативата. 451 души използваха възможността да видят лично как функционира най-голямото електропроизводствено предприятие в страната. Единадесетгодишният Явор Тодоров от гр. Балчик измина 448 км, за да разгледа АЕЦ "Козлодуй". В този ден атомната електроцентрала посрещна посетители от Франция, Кипър, както и от българските градове Враца, Видин, Лом, Пазарджик, Ловеч, Свищов, Велико Търново, Кюстендил, Шумен, Стара Загора, Пловдив, Перник и др. Отново бе потвърдена и още една тенденция - за висок интерес към дейността на АЕЦ от страна на децата и младежите, които бяха половината от всички, посетили централата на 9 юли.
В рамките на превърналата се в традиция проява гостите на АЕЦ "Козлодуй" посетиха машинните и командните зали на 440-мегаватовия втори и 1000-мегаватовия пети енергоблок. Водачи на групите бяха експерти от централата, които представиха технологията на електропроизводство от ядрена енергия пред посетителите.
В Информационния център на АЕЦ гостите гледаха документални филми и получиха печатни издания с информация за ядрената енергетика и за АЕЦ "Козлодуй". За всички посетители бяха особено атрактивни демонстрациите с противопожарна техника, направени от специалистите от Районно управление "Пожарна безопасност и защита на населението" - АЕЦ "Козлодуй". През целия ден желаещите можеха да видят измерване на радиационния гама-фон в реално време с мобилната лаборатория на атомната централа.
От началото на 2011 г. броят на посетителите на АЕЦ "Козлодуй" възлиза на 1302 души. 


 


 


Реклама

ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM