Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

 

ВЪЗМОЖНА Е ДОГОВОРКА
ЗА АЕЦ “БЕЛЕНЕ“

. Идеята поръчаният реактор да се ползва за построяването на нов блок в АЕЦ “Козлодуй“ е обмислян резервен вариант, в случай, че “не се разберем за цената на големия проект "Белене"

Министър Трайчо Трайков заяви, че все още разчита да се постигне споразумение с руската компания “Росатом“, собственик на избрания за изпълнител на проекта “Атомстройекспорт“, за цената на АЕЦ “Белене“. Лансираната от него идея поръчаният за новата централа реактор да се ползва за построяването на нов блок в АЕЦ “Козлодуй“ е обмислян резервен вариант, в случай, че “не се разберем за цената на големия проект "Белене".
“ И аз все още разчитам, че ще успеем да се споразумеем“, каза Трайков. По думите муруската страна засега показва неотстъпчивост. С руснаците все още се говори “по вариантите за ескалация“ на базовата цена от 3.997 млрд. евро, с която АСЕ спечели търга за изграждане на централата през 2006 г.
Съгласно последния меморандум между АСЕ и Националната електрическа компания през ноември 2010 г. крайната цена на проекта трябва да бъде договорена до 31 март 2011 г. Тогава руснаците обявиха офертата си за твърда цена от 6.298 млрд. евро. Трайков обяви руската цена за прекалено висока и по негови оценки тя не трябвало да надвишава 5 млрд. евро. Сега, от думите му, става ясно, че българското правителство се е върнало на варианта за договаряне на индексация на цената на ядрения проект.
“Ако се договорим там, ако за съществуващия проект "Белене" постигнем ескалация, която ни удовлетворява, тогава можем да продължим с "Белене", каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма.
В момента се работи по различни сценарии, за да се прецени доколко ще е конкурентна новата ядрена централа и на каква цена ще се продава произвежданата в нея електроенергия. “Тя ще бъде при всички положения над 100 лева за мегаватчас, т.е. около три пъти повече от сегашната цена на АЕЦ "Козлодуй"“, каза министърът. “Няма никакъв начин която и да е нова мощност да произвежда електроенергия на цена, съпоставима с тази от АЕЦ "Козлодуй". Просто няма“. Трайков обясни, че харесва идеята за изпращането на предназначения за „Белене“ реактор в АЕЦ “Козлодуй“.
Иван Хиновски, председател на Българския енергиен форум, коментира прехвърлянето на реактора от Белене в Козлодуй като финансов компромис, неудачен, тъй като ядрените блокове с такава мощност работят в двойки. “Тоест трябва да бъдат два блока - седми и осми, защото след извеждането на пети и шести блок един самостоятелен блок може да има проблеми от аварийна гледна точка, при отпадане на захранване. Обикновено вторият блок поддържа основните функции за безопасност на другия блок и това е общоприет принцип в ядрения бизнес - да се изграждат двойки блокове“, каза Хиновски. Изгражаднето на седми и осми блок в АЕЦ “Козлодуй“ ще струва с 1 млрд. евро по-малко от АЕЦ “Белене“, тъй като площадка "Козлодуй" има осигурено достатъчно количество техническа вода за охлаждане, което в "Белене" изисква допълнителна инвестиция в тази система.
“Площадка "Козлодуй" има едно друго предимство - че на нея е изградена система за радиационен мониторинг, за аварийно планиране в случай на авария на блоковете, което се изисква за всяка една нова площадка. Но минусът е, че проектът ще се забави поне с 2 години, защото трябва да се направи ново оценка за въздействие върху околната среда на площадката.
Според Трайков “ площадката е сертифицирана, защото я има, инфраструктурата я има, технологията я има, става въпрос за съвсем малки, минимални доналаждания, за да може да бъде осъществен този проект“.


 

 

  


 


 


Реклама

ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM